Předchozí 0207 Následující
str. 180

Úředník pak Cerhenický Jan Brousil dosvědčoval, že Janu Holému při otázce „kde jest takový posvátné věci vzal, jednou i podruhy dajíce mu 3 neb 4 strachy provazem" a více nic. Aby ani svědectví vyšších osob nechybělo, vyžádal si pan Střela z Rokyc od pana Václava Dobranov-ského z Dobranova i pana Albrechta Bůžovského z Růžová svědectví listovní o ohledání mrtvoly Jana Holého. Oba téměř stejnými slovy dosvědčují, „že jsem od vysoce urozeného pána pana Viléma Voldřicha Střely z Rokyc a [na] Cerhenicích — dožádán, abych se ? němu do Cerhenic vypravil & na toho čarodějníka Jana Holýho se podíval Což sem na žádost JMti pána tak učinil a přijevši — 28. Februarii du Cerhanic, kde ten jistý čarodějník na márách ležel, naň hleděl' a spatřili, že na něm žádná efiusio sanguinis ani kostí přeražení ani žádných znamení smrti jeho není, kromě co mu ten trunk nevděčný, kterýž v krčmě z přinutcení učiniti musil, uškodil; aniž se co jinšího od přísežných osob se co státi mohlo, nežli co sme společně spatřili. Pročež to též také, co jsem viděl a jakou správu o tom sem od přísežných osob přijal, před všelikým právem a kdekoliv toho potřeba ukazovati bude, vysvědčovati budu a vy» svědčuji netoliko tímto psaným svědomím pod závazkem, ale i oustně vyznávati chci. Pro lepší toho jistotu sekryt sem svůj přitiskl a rukou vlastní se podepsal. Jehož dathum na Cerhenicích 3. Martii A. 1648." Tak svědectvím tolika osob různých stavů dokázáno, že čaroděj Jan Holý nebyl ? smrti umrskán, nýbrž že sám vlastním jedem, kterým jiným záhubu strojil, se otrávil.

Lidové písně o válce r. 1866.

Podává PhDr. V. Řezníček.

Píseň o pruské válce. @PP@(Zpívá se jako: „Vstávej, má Maninko, hlava mne bolí.")

(Zpívá se jako: „Vstávej, má Maninko, hlava mne bolí.")

Poslyšte mne, lidé, co vám zazpívám, pravda jistá bude, co vám povídám, jen si pozor dejte; a to v té písni bude to všechno jisty, co se jest stalo, není to dávno, beztoho to bude i vám známo, neb jsme to každý zkusil, mnohý při tom mnoho zakusil.

Vstanu časně ráno a to vesele, rozhlížím se všady okolo sebe, abych já uhlídal, jak to as bude, až Prušák do

cech půjde, nebo vojáci na něj čekají, šavle pucují a sobě zpívají: Počkej, Pru-šáku, však my ti dáme, jenom co tě uhlídáme.

Však se tak nestalo, jak si myslili, nebo se velice při tom zmejlili Z večera zpívali, ráno zaspali, potom vej prask dostali: nebo Prušáci na Bránce stáli, dolá koukali, na ně čekali, jak šli nahoru je přivítali, dolů je soukali.


praeparaverat, ipsemet exhausit, causám esse mortis, Deus enim neque fallere neque falli potest. Impletum est regii vatis dictum: Łacum aperuit et effodit eum, et incidit in foveam, quam fecit."

Předchozí   Následující