Předchozí 0215 Následující
str. 188

Počal dělati po venkově té doby neznámou práci dýhovanou (forný-rovou) a hlazenou. I v natěračství byl mistrem. Proto svěřeno mu obnovení chrámu v Záhornici, jež vykonal ? úplné spokojenosti patronátu.. Od natěračství ? malířství byl mistru Pařízkovi jediný krok, mělf hojnost barev vždy na skladě, jak mi vykládal jeho životopisec. Vymaloval ochotnické divadlo městecké a různé obrazy na plátně, z nichž zvláště mi označeny Pán Ježíš a Panna Maria.

Opravuje kostel záhornický bezpochyby byl mistr Parízek nucen řezby některé opravovati. Snad od té doby pokoušel se i v řezbářství dřeva i kamene. Ze dřeva řezal drobné figury, jimiž zdobil různé předměty, zvi. saně (s postavou Turka „na nosech") a pod. Z kamene tesal poprsí. Viděl jsem dvoje poprsí, jež zdobívala sloupy vrat při domě někdy Pařízkovu. Poprsí mužské, bohužel nyní rozbité, . představovalo muže s parukou a copánkem v zadu, ženské podobný protějšek rokokový. Toto je zachované. Oč, že to byla upomínka Pařízkova na podobný motiv některého zámku panského, který spatřil na svých cestách? O výzdobu svého domu měl mistr náš péči velikou. Ještě dnes na domě tom pod římsou se spatřuje vlis z ozdobně tlačených cihel; na štítě měl psa z ka-. mene tesaného, na sloupech vrat jmenovaná poprsí. Nábytek a jiné věci v jeho domácnosti byly uměle provedeny jeho vlastní rukou. Ptal-li se někdo, kde bydlí mistr Parízek, byl odkázán do domu „s panáčky" na náměstí.

Parízek vyřezával ze dřeva všeliké tváře a těla zvířecí. Bývalo zvykem, že obchodníci se zámořským zbožím krámy své zdobívali takovými podivuhodnými výtvory, a těm mistr Parízek přišel vhod s obrovskými mořskými pannami a hady s korunkou. Potvory ty visívaly pod stropem a sloužívaly za věšáky na váhy a pod., i uváděly nás kluky v obdiv a ustrnutí. (Ještě lze spatřiti je v několika krámech kupeckých v Králově Městci — vlastní práce P.)

V době před příchodem Pařízkovým do Králova Městce nevědělo se po širokém okolí o kolotočích, mládeži nyní oblíbených. Parízek je spatřil kdesi v cizině a první takový kolotoč u nás zhotovil a postavil. Což tu bylo podivu a vyprávění o koních a korbách pěkně se otáčejících. Parízek stal se tím činem velmi známým. Podobně bylo s pěkně a rozmanitě formovanými cihlami. Co různých tvarů t. z. formových cihel v Králově Městci a okolí nalézáme v zdobných plotech, prolamovaných,. ve štítech a vlisech domů i jinde; všecky jsou zhotoveny formami Pa-řízkem sestavenými.

Těmito novinkami i prací umělou a dokonalou nabyl mistr Parízek neobyčejné pověsti. Co nikdo nedovedl, to přinesli tomuto mistrovi. Cokoliv nového, vážného neb žertovného v obci bylo podnikáno, ke všemu byl brán na radu Parízek. Zvláště žádná slavnost bez něho prý se neobešla. Za práci dával si málo platiti, ač dávaje si na všem záležeti,, potřeboval ke všemu delšího času. Ěíkával: „Kdybych z toho nic neměl,, musí to být akorát." Jak mohlo býti jinak, než že sám málo peněz vydělal a časem i nouzi trpěl. A hůře bylo v stáří. Zadlužený dům byl.


Předchozí   Následující