Předchozí 0231 Následující
str. 204

Český dům.

Ukázkou ze svých studií podává Zdeněk Nejedlý. @P@IV. Zápraží a dvéře.

IV. Zápraží a dvéře.

Zápraží má velmi mnoho názvů. Tam byl střed „společenského" života na vesnici. „Besedy" konány za přívětivého počasí vždy na zápraží. Zápraží povstalo obyčejně nasypáním kamení a hlíny a udupáním. Z toho vznikly některé názvy. Zásep říká se obyčejně v.cechách,') na Moravě více násep2) s mnoha varianty3): valašsky a slovensky náspa (fern, sing : na náspě,4) na Zábřežsku násp (na náspě), na Kyjovsku a Brnenskú náspa (neutr, plur.: na náspech), na Jemnicku náspě (na náspách).

.Záprseň říká se v Čechách5) i na Moravě, zde obyčejně na Novomestskú.6) Na Hlinecku7) je záprseň u obytného stavení, kdežto zápraží u stáje sluje záhrobeň. Název ten vyškytá se i na Hořicku,4) též záhrobek.9) Jiné názvy osamotnělejší jsou v Čechách: z á b ř e ž í, zástěnek;10) na Moravě: valašsky předsíně k, lašsky p ohrádka, slovensky náľepek. ") Slezské pohrádce odpovídá polská p o g radka.1'2),

Ze zápraží jde se do obydleného stavení. Před domovními dveřmi leží práh, hornolužicky p r ó h, dolnolužicky präg (bulharsky též ?????, ????????). Je-li příliš vysoko nad zápražím, leží pod ním schod.

Každá jen poněkud větší usedlost uzavírá se dvojím způsobem. Dvůr s hospodářskými staveními zavírají vrata, obydlené stavení dvéře. Vrata (wrata, ????? všeslov.), lužický wrota (rusky ??????) stojí obyčejně v jedné čáře s čelem stavení. Jsou plně dřevěná, ze dvou velikých vrátnic.1'1) Vedle vrat pro pěší bývá branka, kudy se vchází na zápraží. Branka znamená někdy jen dolejší část dveří domovních u síně.14)


') Jirásek, Oest.-Ung. Monarchie in Wort u. Bild 426. — Freiberk ? Ho-řicku, Národ. Sbor. okr. Hořického 1895, 285, též Weinzettl, tamte'ž. — Hruška, Statek i chalupa na Chodsku, český Lid II.
2) V cechách však též: Jirásek 1. c, Freiberk 1. ?
3) Bartoš, Dialektologie ?, 434.
4) Jurkovič, Valašská chalupa, Prův. po národ, výstavě na Vsetíně 1&92, 81. — Houdek, Hanácký grunt, Český Lid ?. 386: náspa je lavička zděná pod oknem „na besedy".
5) Jirásek, Oest.-Ung. Monar. 426. s) Bartoš, Dialektologie II. 434. 7) Adámek K. V., Selský statek v okresu hlmecke'm, Č. Lid I. 340. 8) Freiberk, viz. pozn. I. 9j Jirásek, 1. ? '") Jirásek, 1. ? ") Bartoš, Dialektologie II. 434. Hauer,, Statek ve Slezsku, Č. Lid III. 12) Wisla 1891, 912.
") Hruška, Statek i chalupa na Chodsku, Ö. Lid II. '*) Jirásek, Oest.-Ungar. Monarchie 426.

Předchozí   Následující