Předchozí 0236 Následující
str. 209

v tech válkách tolik vsí vypáleno a se zemí srovnáno, že byla ves v Cechách zjevem velice řídkým. — čeština je tvrdší, než řeč okolních Slovanů, ježto tito souhlásky a zvláště 1 proměňují v samohlásky. Leckterá dáma prý zvyká si směsi (Mischmasch) češtiny a němčiny, — což dobře odpozorováno.

Dále jako svědomitý zpravodaj všímá si zase map země, kterou cestuje, a připomíná mapu vydanou péčí stavů nákladem více než 24.000 zlatých. Zhotovil ji týž J. Ch. Müller jako mapu Moravy a r. 1720 vyšla jako mědirytina ve 25 listech od Michala Kauffera v Augsburce. ? ní přidána generální mapka na jednom listě, podle níž oněch 25 listů dalo se sestaviti v celek. Cenu mapy neilluminované udává Keyssler 13 zlatých. ,

Na konec zaznamenává, že Čechy vynikají hojností drahokamů, jež nezůstávají z,a orientálskými. Vypočítává granát, jaspis, křišťál, ametyst, topas, safír, . hiacynt, smaragd, rubín, beryl, tyrkys, chalcedon, sardonia, Chrysopras, karbunkl, diamanty a perly, z nichž nejlepší se nalézají u Horažďovic a pod hrady Rábím a Strakonicemi, české perly vynikají nad orientálské svou bělostí, avšak jejich bělost je mléčná, kdežto perly Orientu mají nádech belavého stříbra. České magnety jsou nad jiné lepší a lze je velmi lacino koupiti. (Dokončení.)

Pokusy o přirozený výklad pověr československých na sklonku XVIII. a na začátku XIX. věku.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

(Pokračování.)

Když umírající nepřítele svého ? soudu Božímu povolává, nenásleduje z toho, že v tu hodinu umříti a před Bohem se ukázati musí; neb Bůh na žádost mstivého života člověku neukrátí, který beztoho soudu jeho neujde. Někteří uváděli příklady, že se takové citování v tu hodinu skutečně naplnilo a zavírali z toho, že v tom mnoho pravdy býti musí. Můžeme se však naproti tomu tázali: Zdaliž citovanému čas života právě v tu hodinu nedošel ? Zdali jej nepokojné svědomí dřív neusmrtilo ? Proč také takových příkladu nezaznamenali, kde citovaní neumřeli ? Těch by zajisté bylo mnohem víc.

Malým dětem nemáme malý ráčku říkati, protože raci nazpátek lezou, dětem pak se také všecko nazpátek anebo naopak vede a umrou. — Ale malí raci rostou, následovně by malé děti, kdybychom jim lak říkali, brzy vyrostly.

Tesařům a zedníkům dávají vinu, že když jim při stavění někdo ublíží, jistými slovy neštěstí na dům složí nebo do něho vezdí a vbijí. —


Předchozí   Následující