Předchozí 0256 Následující
str. 226

jakéhos vdovce s mládencem. Vdovci ten, který měl maděrku černou, do ucha tak dlouho cos šeptal, až vdovec vydřel mládenci tu, s kterou tancoval, a řekl ? ní: Pod ty se mnou do tance. A poněvadž děvka věděla, že je bohatec, a druhý nemá nic, šla ráda, majíc naději, že ji sobě vzíti míní; načež hleděl mládenec bolestně, a mrzelo ho hrubě. — —

Na to patře ten, který byl pod červenou maděrkou,--------vrtí se okolo

mládence, a již mu do pravého, již do levého ucha cosi šeptá: bezpochyby, aby mu ji sobě nedal bráti, aby toho netrpěl; nebo tak dlouho mu mluvil, až pacholek obuškem do mládence ťal, a bylby ho na místě zabil, kdyby druzí nebyli bránili. Na to všecko se dívaje dotčený pacholek přistoupí beze všeho strachu (nebo hospoda byla plná lidí) k tomu ďáblu š červenou maděrkou, a sáhne mu na ni, aby mu ji s hlavy strhl, a maje ji, ukazoval lidem, aby lidé uvěřili, když o tom, co viděl, bude rozprávěti ; ale příliš směle a neštiastně sáhl, nebo obrátil se zlý duch, a dal pacholku kloffec, až mu z nosu, i z úst krev vyskočila, a padl jako mrtvý; jakož i umřel po třech dnech, pověděv, co se zběhlo s ním."

Také na Moravě sběhla se právě taková událost. Jest tam totiž pověra, že v končiny, t. j. poslední masopust za každou parou (za každým párem) tančících skáče para čertů. Kdo by vytloukl krkošku (suk) z desky umrlčí a díval se onou derou na tancující v končiny, spatří za nimi čerty tančiti.2) Jeden mládenec chtěl zkusiti, je-li to pravda, šel na hřbitov, našel desku z umrlčí truhly, ulomil jí kus, v kterém krkoška byla, krkošku vytloukl a šel do hospody. Přijda do hospody, sedl si do kouta a tou derou na tanečníky se díval. A vskutku za každou parou tanečníků spatřil paru čertů, kteří tanečníkům do uší šuškali. Byl tam jeden vdovec, tomu tak dlouho do ucha šuškali, až ho přiměli, aby vzal jednu svobodnou dívku ? tanci. Potom zase jejímu milenci tak dlouho do ucha šuškali, až se rozzlobil a vdovce obuškem (obuškem dřevěným čili čaganem, kterýž každý Valach u sebe mívá místo hůlky) do hlavy ťal. Na to ten divák mládenec povstal, šel mezi tu bitku, vzal čertovi čapku s hlavy a ukazoval ji přítomným, aby se přesvědčili, kdo je ? té bitce pohnul. Ale čert tomu mládenci za jeho smělost dal taký pohlavek, že se v okamžení zmotal, načež ho lidé málo živého odnesli, a byl dlouho nemocen.3)

Stejná víra pověrečná udržuje se též v Čechách. Díváš-li se v ostatcích, t. j. v posledních dnech masopustních dírkou sukovou z prkna od rakve vzatého na tancující, vidíš za každým párem dva čerty.4) V horách krkonošských vypravuje se, že k ránu na Popeleční středu tancuje za každým párem čert, kterého uvidíš, díváš-li se derou sukovou v prkně z rakve.5)


2) Kulda: Moravské národní pohádky, pověsti atd. Sv. ?. 323.
3) Kulda: Moravské národní pohádky, pověsti atd. Sv. II. 3^3—324.
*) Časopis musea král. žes. 1855, str. 182: Třetí sbírka národních pověr v Čechách. Od J. V. Houšky. 5) Beseda učitelská, XV". 331. Ad. Schuster: Z hor krkonošských.

Předchozí   Následující