Předchozí 0267 Následující
str. 237


mlýnské kameny stěhovaly se z komor ven a stupa ve průjezdu jako zbytečná na dvůr. Když na světových trzích bavlna zatlačila vlnu i len, plátno i vlna klesly pod cenu výrobní, nevyplácelo se sedláku pěstovati len a držeti ovce, — musely z domu, — a osiřelý ovčinec buď se strhl, — udělal komorou nebo kolnou, jíž ustoupila kolna stará, na dvoře stojící, jíž v Gutfjeldě téměř nikde více neviděti. Drobením gruntu ubývalo u domů obdělávané půdy, — aby neubylo obilí, počala se pastviska trhati a orati; chov dobytka, poněvadž nebylo ho v Gutfjeldě kde pásti, omezil se tu na počet, nejnutnější, — zmenšily se i přestavěly chlévy, zmenšil i zúžil dvůr, —¦ a zbylý prostor zaujalo stavení domu nového.

Staré domy měly z pravidla výklenek*) a před domem zahrádku. Nové jich většinou nemají. Jsou rozmanitě, omalovány. V Gutfjeldě vnášejí na bílou půdu kolem oken a dveří až k zemi barvu červenou.

V Preravě a ve Frjelištorfě obkládají domovní vrata modrými tabulkami střídavě se žlutými a červenými; ostatní průčelí domu vyzdo-bují, jak již jinde vzpomenuto, srdci, kvítím, hrozny, hvězdami a jinými vkusuými tvary. Na některých domech dovedná ruka našich umělkyň, Hrvátek, zvláště se vyznamenala


*) „Kvelba"; v Gutfjeldě jsou posud tři, v Preravě jich sedm vkusně po-. malovaných.

Předchozí   Následující