Předchozí 0281 Následující
str. 251

několik nezajímavých nebo méně významných zpráv, jichž tu dílem pominuto, dílem krátce dotčeno.

Praha vyniká dle soudu Keysslerova nad Vídeň širokými ulicemi, avšak počtem paláců se jí Derovná. Kamenný most je delší než řezenský a drážďanský, měříť 742 kroků a šířka jeho je 14 kroků, tak že tři vozy se mohou vyhnouti. Klene se na 16 pilířích a ozdoben jest 28 sochami ; z nich dvě jsou kovové, totiž socha sv. Jana Nepomuekého a křiž, ostatní jsou kamenné. Yelmi mnoho chodců kleká před nimi ? modlitbě, zvláště v poledne a na večer.

Pokusy o přirozený výklad pověr československých na sklonku XVIII. a na začátku XIX. věku.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

(Pokračování.)

Když se před bitvou 91. žalm říká, má prý tu moc, že bére sílu a odvrací všecky koule. Podobně, kdo žalm 109. denně říká, má prý tudy nepřítele pohubiti.

Právě tak jest to s přimrazením divoké zvěře v lese: co někteří myslivci o tom praví, jest pouhá chlouba, a jestliže opravdu tak smejšlejí a tomu věří, tedy jsou pošetilí a zasluhují, aby se jim každý rozumny člověk do očí vysmál. Též to domnění, že se ručnice přimraziti může, aby nespustila, jest ošemetné a ohyzdí rozum lidský. Když někdo, an v lese nebo v poli z vzdáli ránu slyší, a pak jistá slova říkaje, křoví v uzel sváže, tedy přej střelec z ručnice své nemůže dříve vystřeliti, dokud se ten uzel sám od sebe nebo od někoho jiného nerozváže. Ale když ručničný prach na pánvičce dobře suchy jest, dobry kámen na kohoutku přistrojen a tak postaven, že jiskry, jak náleží, na pánvičku padnou, tuf zajisté ručnice spustí, byť i na tisíc uzlů v křoví svázáno bylo a všickni zaklínači ručnici přimraziti usilovali.

Byli a jsou až dosavad lidé, kteří věří, že by se někteří smrtelníci dle libosti proměniti,, jinou tvářnost na se vzíti a opět v své člověčí způsobe ukázati mohli. Dá-li pak se to ale pochopiti, že by takoví lidé byli, ani by tou nesmyslnou vírou jati byli, že by ti neb oni tou mocí od satanáše obdařeni, byli, by se v zajíce, psy, kočky a koně dle libosti proměniti mohli ? Bezpochyby pošlo to důmnění z bajek pohanských mudrců, kteříž proměnění lidu v zvířata v obrazích představovali a tudy na jevo dáti chtěli, že nepravosti člověka v zvířata a potvory proměňují . . . Zvláště věřili, že se člověk v rvacího vlka proměniti může. Otočí a ováže

se prý řemen okolo sebe a tak to proměnění způsobí.......Vstrčí hůl

a tote prý jeho ocas. Pak běhá po lese a po polích, trhá a žere všecko,


Předchozí   Následující