Předchozí 0312 Následující
str. 277

dobný oděv „k a p u t r o ?"; zachovalo se tamto doposud pořekadlo: Koz do roku v kaputroku."

G a 1 a t y byly vespod užší a vzadu u pat měly rozporky, aby se mohly zapínat na babky. Později měly gatě rozporky dole vzadu a modrý střapec nahoře. Hořejší r o z p u r byl po levé straně. — Kalhoty se zapínaly nahoře pasem, jenž se obyčejně vzadu poněkud spustil, což se dalo lehce pořídit přišitým na něm knoflíkem.

Boty. U zámožnějších byly vysoké boty se šlapadly špičatými a vykrojenými nahoře holeněmi, na nichž byl upevněn v předu černý střapec zdélí decimetru. Sívaly se z kůže skopové, jejíž lícní strana byla obrácena vně. Střapce na boty si bud1 kupovali, buď sami splítali.

čižmy. Podobaly se nynější obuvi komisní a byly majetkem chudších.

Pás. Zapínal se v předu na dvě nebo tři prasky. Byl z červené, ozdůbkami opatřené kůže zšíří dlaně; v levo přišita byla kapsa.

Vlasy se stříhaly tak, aby přikryly vzadu límec a vpředu nepřekážely očím.

b) Kroj ženský.

Na hlavě nosívaly svobodné a vdané bílý šátek vyšívaný. Tento se vázal v týle zprvu na dva uzly, později však pouze na jeden. Vázáním vzniklé záhyby (foldky) skládaly se vždy do sebe.

Vlasy. Svobodné si pletly vlasy do jednoho pletence (ocosek) a přivazovaly dolů na připlítek obyčejně červenou, dvé loket dlouhou a na tři prsty širokou stuhu. Vdané splétaly si vlasy v obrúčku, při čemž si počínaly následovně: rozdělily vlasy ve dvé a omotávaly každou část bílou šňůrkou a konec vlasů svázaly; pak ovinuly vrkoče od týla k čelu a svázaly v týle konce obou vrkoču.

?? sula. Byla z dobrého plátna, na niž se navlékal plátěný „kabátek" s vyšívanými límečky černými u krku a u pěstí. Pod krk se vázala u kabátku mašla.

B r u c 1 e ?. Ponejvíce byly hedbávné brucleky barvy modré a černé. Značnou měrou však vyskytovaly se i květované vzory. Vzadu byly foldkovány.

Ubrusy. Nosívaly se za dřívějška tak hojně jako nyní „vlňunky". (Na Frýštátsku hacky, na Opavsku hyty.) Nejlepší ubrusy se vyráběly v Janovicích u Frýdku a byly daleko známy jako „ubrusy janovické". Byly rukodílnou prací tamějších žen. — Podél v nestejné půlky složené, překládaly se přes ramena; vpředu se svázaly neb se držely rukama. — Slavnostnější způsob nošení ubrusů bylo překládání vespod založených přes ramena, čím foldky na brucleku byly viditelný.

F ě r t u c h (sukně) byl lesklé barvy černé a sahal až do půle lýtek; také se oblékaly ženské mnoho do fěrtuchů bílých. — Fěrtuchy černé dělávaly se v domácnostech z bílého plátna, natíraly se černí a leštily se pak dřívky nebo skleněnými hladidly.

Pančochy červené a velmi dlouhé sbíraly ženské do foldků. Později byly zatlačeny hladkými vlněnými.


Předchozí   Následující