Předchozí 0359 Následující
str. 319

Vyvol si tři věci; ale na to nejlepší nezapomínej." On rád kouřil a vyvolil si, aby měl dýmku dycky nacpanou." „To se ti stane," řekl žebrák; „ale na to nejlepší nezapomeň." Pipán řeklj „Abych jak živ neprohrál, až budu hrát v karty neb v kostky." Žebrák napomínal: Na to nejlepší nezapomeň." Pipán řekl: „Chci kabelu, když řeknu: "§up do kabely, co by to bylo, všecko ' aby bylo tam." „Stane se ti," řekl žebrák, „ale na to nejlepší zapomněls: na nebe." Pipán řekl: „Budu-li dělat dobře, tož mne to nemine."

Šel dále cestou a vytáhl dýmku, má-li ji nacpanou. Dýmka byla nacpána a Pipán kouřil. Přišel do lesa a- myslivci tam měli oběd. Pipán měl hlad. Vida maso na stole, řekl: „Šup, maso do kabely," a hned ho tam měl a najedl se. Šel dál a potkal lidi, kteří se stěhovali z jednoho zámku pryč na každou noc, proto že tam strašilo. On se ptal, smí-li tam nocovať, že se strašidla nebojí. Oni mu dali klíče. O jedenácté hodině strhlo se rachocení na půdě, a spadl se stropu černý chlap a řekl: „Myslíš, že je ten zámek tvůj ? Ještě musíš se mnou o něj v karty hrát." Pipán: „Já rád hraju v karty." Hráli, a Pipán všecko na něm vyhrál. Přišel druhý strašák, a zas musel s ním hrát v kostky; a zas ho Pipán obehrál. Přišel třetí strašák, ale ten s .Pi-pánem už nechtěl hrát. Potýkali se spolu, a Pipán řekl: „Šup s vámi do kabely," a všecky je tam pochytal a pověsil kabelu na hřebík. K ránu •ho prosili, aby je pustil ven; ale on nechtěl. Museli mu přinést celou kadečku rýnšťáků a přislíbit, že už tam víckrát nebudou strašit; pak je teprv pustil.

Ráno přišli lidé a divili se, že Pipán je živ, a co má peněz. Pán toho zámku dal mu za odměnu svou dceru za manželku.

Byli spolu dlouho živi Když Pipán sestárnul, přišla smrt, že musí umřít. Pipán se rozhněval a zvolal: „Šup s tebou do kabely!" Nechal ji tam sedm let. Celých sedm let nikdo neumřel.

Přišel pro něj anjelíček a musel také do kabely. Až poslední přišel Pán Bůh sám. „Málo plátno," řekl Pipán, „včil už musím umřít." Přikázal ženě, aby mu při smrti dala tu kabelu na krk; a ona mu ji zavěsila na krk, když skonal. Ubíral se do nebe, a tam ho nechtěli, proto že na to nejlepší zapomněl, když si ty tři věci volil. Poslali ho do pekla. Tam jej uviděli ti tři strašáci a pravili: „Nepouštějte ho sem, kabelu má, on by nás tam zas pochytal všecky!" Zahnali ho pryč. Vrátil se potom k nebi, a svatý Petr ho tam nechtěl pustit. Pipán pootevřenou branou nebeskou vhodil do předsíně svou kabelu, a svatý Petr konečně svolil: „No, tady si buď!"

21. O rybářovi.

Byl rybář a měl nachytat moc ryb na hostinu královskou. Chytal

dlouho a nemohl nic pochytit. Dal se do pláče Přišel ? němu zelený

Pán a řekl: »Co pláčeš?" Když mu řekl proč, odpověděl pán: „Dáš-li


Předchozí   Následující