Předchozí 0368 Následující
str. 328

zvláštní účes, muž v modrém šatě s kožíškem, šavlí opásaný, použito pro krojový obrázek v Erinnerungen r. 1858, při tom různé detaily akvarel č. 32.

28. Horalky z průsmyku u Jablonky, primitivní kroj s krátkým oplickem (repr. v Českém Lidu, r. VIL, 6. 2), při tom detaily slováckých a slezských punčoch, akvarel č. 35.

III. Z Uher. Slovenska:

29. Sedlák z Liptavské stolice, Zvibice Mikuláš, horal, od předu, široký opasek (detaily opasku zvláště), bílé nohavice z valašského sukna, mohutný černý širák, akvarel č. 5.

30. Hlava horala, Jano Hogi, v širáku, podrobně tužkou, na listu č. 42.

31. Kroj děvčete nejspíše z Trenčanské stolice (prof. Koula), celá postava, s barevným sakem kolem pasu, úprava hlavy s vrkočem haraskou zavázaným, ženská v haleně, horalka, lehce akvarelováno, č. 38.

32. Studie úpravy hlavy, šatka přes síťovou podloženou grguli, jak se dosud přibližně nosí v Čičmanech, nejspíše z horního Trenčanska (prof. Koula), kresba tužkou, č. 149, 171.

. 33. Nohavice s krpcema, studie ? Domovu, kresba tužkou, č. 170.

34. Studie z Trenčanska (?) čepice, šat s vyšívanou vložkou, připomínající úpravu v cyklu Hudba užitou, zběžné náčrtky, 174.

35. Žena s nemluvnětem, nejspíše z Uher. Slovenska (prof. Koula), kresba tužkou, č. 148 a 163.

36. Dvě dívky v chrámu, snad od Rovného (prof. Koula), přes ramena plachty, prostovlasé s vrkočem, načrtnutý akvarel na listu č. 24.

37. Rubáč a slovenské oplíčko, list ze skicovky č. 56.

38. Studie pančoch, zběžný náčrtek č. 167. (Pokračování.)

Přísloví z Moravy.

Sebral Frant. Bartoš.

Lepší malý šantrok (hospoda), než veliký pantok (selská živnost). — Nebude-li uhlí, bude popel (nebude-li z něčeho mnoho, aspoň když něco bude). — Kdo se chytne ptaSího pisku, nedojde dojista žádného zisku. — Lepší jedna zlost, než dvě mrzutosti. — Lepší je se zlobit přítel s přítelem, než soused se sousedem. — Chce-li se žid pomstit, přeje nepříteli zlého souseda. — Ohce-li na tobě advokát kabát, dej mu také hned vestu. — Malé zloděje zavírají a velkým se klanějí. — Ne-dokáže-li hlava, ruce nedokážou. — Kam chceš jíti s koudelou, tam sem já byl s lenem. — Kdyby zavřel okenice, přece pravda vejde do světnice. — Kdo po jiném blatem háže, sám se nejvíc zamaže. — Kdo pro cizí s hrstí, čert pro jeho s károu. — Do cizí pšenice srpu nestrkej. —¦


Předchozí   Následující