Předchozí 0372 Následující
str. 332
2.

1542 d. 1. ledna na Mělníce. — Hron posílá nejvyššímu hofmistru království českého tři ptáčky, aby u krále podporoval žádost jeho, by jej Jan Zahrádka z Divie k štítu svému přijmouti mohl.

VMti urozený pane, pane laskavě a dobrotivě příznivý! Službu svú povolnou vzkazuji s vinšováním zdraví, štěstí, ve všem dobrém rozmnožení, čehož bych VMti věrně přál, jakožto pánu mně laskavě příznivému etc. Kdež sem na VMt žádost vznesl, abyste ráčili býti u JMti královské mým přítelem dobrotivým, co jse dotýče Jana Zahrádky z Divic, ujce mého, že mne chce ? svému štítu připustiti, a jakož jsem VMti toho listu vajpis dal, i protož VMti za to žádám, že mi ráčíte voznámit, jestli to zjednáno; ač bych byl rád od VMti v Praze odpovědi dočekal, ale musil jsem domů v pravdě z hodných příčin, že bych já jse zase do Prahy navrátil. A teď VMti tyto tři ptáčky*) pro paměť posílám nového létha a jsem té duověrnosti, že je ráčíte zavděk přijíti. A dajž to Pán Buoh všemohúci, abyste jich ráčili s svými milými pány přáteli ? zdraví užíti.

A za to VMti též prosím, že u JMti pana kancléře ráčíte milo-stivajm panem přítelem býti (jestliže jest JMt královská ráčil povolení dáti) strany majestátu, aby ráčil se mnou milostivě naložiti. A já VMti toho vším dobrajm i svými službami možnými chci se toho odsluhovati. A s tím dajž Pán Buoh všemohúci veselé a radostné nové létho i tento všecken celý rok [z] své nesmírné Božské lásky a dobroty i s vašimi milými přáteli. Nebo toho všeho dobrého věrně přál bych. Odpovědi laskavé od VMti žádám. Dán v městě Mělníce v neděli na Nové létho létha etc. XLII0. — Hron.

Urozenému pánu panu Zdislavovi Berkovi z Dube a z Lippého na Zákupí, najvyzšímu království českého a obou dědicuov krále JMti hofmistru v království českém a landfojthu Horních Lužic, pánu mně laskavě příznivému.

3.

1546 d. 20. dubna na Točnice. — Jan ml. z Valdštejna posílá Janovi Kolskému tetřeva.

Urozený pane Jene Kolský! Příteli muoj milý! Zdraví i jiného všeho dobrého přál bych vám věrně rád! Teď vám posílám tetřev. Dejž Pán Buoh, abyste jej v šťastným zdraví jedli! Potom vám nětčím lepším to Buohda nahradím. S tím Pán Buoh rač dáti nám se spolu ve zdraví shledati. Datum na Točníku v outerý po neděli květné létha etc. XLVI. — Jan mladší z Valdštejna a na Točníku, hejtman kraje Podbrdského.

4.

1554 d. 28 ledna v Poličce. — Eada městská posílá nejvyššímu písaři soudek nasolené zvěřiny a prosí, aby se přimluvil, aby summa hromničná městu ponechána byla.


*) „Ptáček", „pták" v podobných dopisech znamená obyčejně bažanta.

Předchozí   Následující