Předchozí 0373 Následující
str. 333

Službu svú vzkazujem! Urozený pane, pane nám laskavě příznivý! Pán Bůh všemohúci rač VMti dáti dlouhé zdraví a v něm ve všem jak časném tak budúcim dobrém rozmnožení! čehož žádaje VMti věrně bychom přáli etc.

Teď ? zdraví VMti soudek zvěřiny nasolený odsíláme. Pán Bůh všemohúci rač dáti, abyste to ráčili v dobrém zdraví požíti! A VMti žádáme, že z mála od nás to vděčně přijíti ráčíte. Neb bychom byli VMti v pravdě rádi více odeslali, ale že nám na ten čas více přijíti nemohlo, neb jsme i to s velikou prací sotně objednali; ale popřeje-li nám Pán Bůh zdraví, jiným časem, jestli co víc objednati budeme moci, VMti pečovati budeme to nahraditi etc.

Přitom VMti žádáme, co se tkne supplikací, kterú sme JMti arciknížeti skrze pana podkomořího dodali o summu hromničnú, žádajíc, aby od města odcizena nebyla, aby mohlo to město státi a se štípiti a to pro poctivost JKMti; neb leth předešlých a starobylých jedno v rok vybírajíce vtahovala se do ty summy, kterouž královně JMti slavné paměti dávali, též jednou v rok dáváme 40 kop grošuov českých. A tyto summy se neschází více, která se do ty summy pojímá, než toliko 15 kop grošuov českých a některý groš více. Protož VMti jak předešle, tak i nyní poníženě žádáme, že nás a tuto chudú obec v paměti míti ? ? JKMti a arciknížeti za nás a za ni přimluviti se ráčíte, aby ta summa jmenovaná při tom městě zachována býti mohla. Té jsme duověrnosti, že to ráčíte pro nás a tuto chudú obec učiniti.

S tím dej se Pán Buoh VMti dobře míti. Dán v Poličce v neděli před Hromnicemi létha etc. LIIII0. —¦ Purgmistr a radda, obecní starší i všecka obec města Poličky.

Urozenému pánu, panu Volfovi z Vřesovic a na Doubravské Hoře, nejvyzšímu písaři zemskému a raddě zřízené komory u JKMti na hradě Pražském, pánu nám laskavě příznivému, JMti.

5.

1565 d. 21. července na Smečně. — Jan Bořita z Martinic posílá arciknížeti Ferdinandovi krahujce a slibuje ještě další.

Nejjasnější a nejmilostivější arcikníže, pane a pane muoj milostivej! Službu svou povolnou a vždycky hotovou VMti vzkazuji. Zdraví i jiného všeho dobrého na Pánu Buohu žádajíc věrně a srdečně VMti při každým času přeji a vinšuji.

Muoj nejmilostivější pane a pane! Přijevši dnes na Smečno našel sem u syna svého tento krahujec unosenej a dnes mu křepelka stará vyvržena; a tak by se mohl v pondělí vhoniti. A protož VMti téhož krahujce posílám, abych se mohl před jinejmi utéci, A dále pak podle poručení VMti při šťastným Bohdá VMti příjezdu a navrácení ráčíte při mně a při synu mém najíti vhoněnej krahujec nebo dva.

A s tím se VMti jakožto svému nejmilostivějšímu pánu každého času poručena činím. Datum na Smečně v sobotu před svatou Máří Mag-


Předchozí   Následující