Předchozí 0374 Následující
str. 334

dálenou létha etc. LXV0. — Vaši arciknížete! milosti věrně poddanej Jan Bořita z Martinic a na Smečně, purkrabě Karlštejnskej.

A post seripta. Můj nejmilostivější pane! Této hodiny divůček do koše lapenej mi přinesen a velmi maličkej. Chtěi sem jej VMti taky poslati, než sedlák jej velmi ztlačil. I mušil sem jej do komory pustiti.

Nejjasnějšímu knížeti, pánu a pánu Ferdinandovi, arciknížeti rakouskému, pánu mému nejmilostivějšímu, JMti.

6.

1575 d. 31. března v Kníně. — Ondřej Strnad, perkmistr v Kníně, posílaje Zdislavovi Bořitovi z Martinic, nejvyššímu mincmistru kr. č., dva jeřábky ? svátkům prosí za zlepšení služby své.

Službu svú VMti vzkazuji. Vysoce urozený pane, pane mně milostivě příznivý! Na Pánu Bohu všemohoucím VMti žádám dobrýho zdraví a jiného všeho dobrého.

Přitom, kdež ste mi poručiti ráčili, abych VMti vobjednal ? hodům těmto nastávajícím (t. j velikonočním svátkům) některýho řeřábka, i jisté sem vo to velikou pilnost měl, však nic více kromě těchto dvou nemohl sem VMti i skrz svý dobrý přátely objednati. Příčina jest toho nepohodlnost počasí. Kteréž teď VMti naschvál vodsílám na Pánu Bohu žádajíc, aby je VMti ráčil dáti v dobrým a šťastným zdraví snísti.

Podlí toho poníženě VAlti připomínám předešlou mou na VMt vznešenou prozbu s strany pseldunku a lepšího vopatření služby mý. Kdež ste mi pak i napověděti milostivě ráčili, že na tom zůstáno jest, abych hodnější a mně platnější v.opatřen byl službou, protož VMti poníženě prosím, že v ty i v jiný věci mejm milostivejm pánem bejti a to ? vykonání přivésti ráčíte. A já, cožkoliv pro mne potřebnýho v těch příčinách milostivě učiniti ráčíte, VMti službou svou chudou, však bohdá VMti platnou, se odsluhovati a za VMt Pána Boha prositi vždycky chci.

S tím se vším VMti se ? milostivému vopatření vždycky poručena činím. Datum na Horách Kuínských ve štvrtek zelenej anno etc. 75. VMti v službě hotovej Voudřej Strnad, pergkmejster na Horách Kníu-ských.

Vysoce urozenému pánu pánu Zdislavovi Bořitovi z Martinic a na Smečně, JMti císařský raddě, pánu mně milostivě příznivému, J.Mti.

7.

1600 d. 23. března v Jaroměři. — Rada městská žádá radu města Trutnova za nějaké jeřábky, kterých potřebuje ? nastávajícím svátkům na dary pánům do Prahy.

Službu svú vzkazujem. Slovuttné oppatrnosti páni přátelé a sousedé naši milí! Zdraví a jiného všeho dobrého Vaši Oppatrnosti věrně rádi přejeme. Oznamujem V. O., že teď ? slavnostem velikonočním ptákův jeřábkův potřebujeme vzláště pro uctění někderých pánův a přátel našich vzláště milých. Protož V. O. za to sousedsky žádáme, pokudž byste nás kterým na tři neb čtyry dni neb i dřívěji před Buožími hody, tak aby je posel náš do Prahy nésti mohl a dostačil, fedrovati ráčili, vděčnou


Předchozí   Následující