Předchozí 0377 Následující
str. 337
12.

1656 d. 10. února v Praze. — D. Rabštejnský děkuje Kouřimským za zaslaného bažanta.

Slovoutné a vzáctnô poctivosti páni a přátelé moji zvláště milí! Pro vzskázání mých služeb od Pána Boha všemohoucího téhož zdraví a jiné všecko dobré VMti vinšuji. Psaní VMti 7 tohoto měsíce datirované i s odeslaným bažantem jsem dobře přijal. Za prokázání toho přátelství velice děkuji a abych se zase VMti odsloužiti mohl, o to se ve všech mežných věcech dle mé nejvyšší možnosti vynasnažovati hudu, zůstávaje VMti ? službám volnej Daniel Rábštejnský z G-utten-a Friedenthalu.

Slovoutné a vzáctné poctivosti JMti císařské panu rychtáři, pánům purgkmistru a raddě města Kouřima, pánům a přátelům mým zvláště milým ? dodání.

@P@II. Milostné věnování s r. 1646. Z bibliotheky Musea království českého vypisuje Dr. Čeněk Zíbrt.

II. Milostné věnování s r. 1646. Z bibliotheky Musea království českého vypisuje @A@Dr. Čeněk Zíbrt.

Neznámý panic provází věnování knihy staré (tištěné r. 1588) zbožňované panně Dorotičce tímto přípisem a zvláštní gratulací:

„Tato knížka, ač stará jest,

vy z ní dejte vždy Bohu čest,

panno Doroto hmoličko,

k Bohu zdvihněte srdíčko,

abyste zlých věcí ušli,

při dobrých pak Boha našli.

Toť Vám upřímně vinšuji,

jakož sem slíbil, daruji."

„Šestý února měsíce

den, bez urputných směsice,

panno Doroto, památku,

zpomínejte svého svátku,

v němž zdraví, spolu i štěstí

vinšuji bez všech neřestí"

@P@III. Výpisky g archivu městského ve Vamberee. Podává Jos. F. Král.

III. Výpisky g archivu městského ve Vamberee. Podává @A@Jos. F. Král.

Verbovaní na vojnu. Toho roku (1734) povstala velká vojna (mezi korunou J. M. Cis. a králi Franckou, Španělskou a Sardinským:) toho roku sme daly Recruti nejprvním odvodu zverbovaného ze Zámělí, podruhé sme daly zverbovaného Myuařkého Václava, rodilého ze Solnice, po „4ti" dáno za chlapa „39 kop gr.," po 5ti chlapa in natura zverbovaného z hor, jméno Caři Bergr.

Pozdrav křesťanský. Letha Panie 1729. d. 9. Martj jest od Svatosti Papeže Benedicta 13ho to potěšitedlné a zlaté pozdravení „Pochválen bud1 Ježíš Kristus" začátek svůj vzal a ten politickej způsob (má služba a šťastnej dobrej den, zdař Pán Bůh) v zapomenutí přišlo.

Neobyčejný zjev přírodní (kobylky). Léta 1693 dne 18. měsíce srpna kobylek mnoho do Čech od polední strany přiletělo, a na kosteleckou obec a na Castalovice jsou spadly, až se s nimi stromoví lámalo. Na čtvrt lokte místy jich padlo a na trávy také, kde jsou padly,


Předchozí   Následující