Předchozí 0383 Následující
str. 343

Skoro každému ptáku rozumějí, co mluví, jak zpívá.

Křepelka volá: Pět peněz, pět peněz, že sem v nebi dnes. (Z Moravky.) Kolikrát ozve se „pět peněz, pod polem, pod peleš", tolik zlatých bude státi měch obilí.

Kukačka: Kuku! A jo na buku. A ty na jedli, aby tě vilci nesjedli. (Z Domaslovic.)

Aneb se posmívají kukačce: Pršelo, Lma bylo, zezulinka zmokla, nemohla doletět k milému pod okna. (Z Janovic.)

S t r n a d, (strnadel) zpívá na podzim: 1. Sedlok pon, sedlok pon ! Na vesno sedě na plotě posměšky si tropí ze sedláka: 2. Hospodářovi do stodoly svití! Jak sedlák jde do pole: 3. Hospodářovi koleno se bliská! Když jde z pole: 4. Hospodářovi po selce se stýská! (Ze Sedliší.) 5. Naša Koska spí, spí! 6. Naša Koska visi u hambalkaá! 7. čim se sedlaček živí! Krupicu, krupicu! 8. Visi, visi sedlaček na šibenicií! (Z Bruzovic.) 9. Vyjeď, sedlačku, na voličku, vyjeď! (Z Chvalikovic.) 10. Strnad nose na hnízdo pěje: Přijdi, ženičko, přijdií! udělám si chalupečku ze sičií! (Z Jarkovic.) 11. Půjdeme, půjdeme na ve.seličko do lívú. (Ze Sedlišf.)

Vlha v Jaktaři prozpěvuje: Stryk Smija, stryk Smija!

Pěnkava se ptá: „Neviděli stě opilého N. . .? (Z Chvalikovic.) Nebo napomíná: „Sij, sij už, děvčotko, karafiju*) — fiju!" Jiná zase: „Za čtyry nedeličky muže mrkev sot!" (Ze Sedliší) V Jamnice pokřikuje: „Prš, prš!" V Domaslovicích rozmlouvá s opilcem: „Buba pij, Buba pij!" „Kvitu ni, kvitu ni." „Šnaps bir, šnaps bir."

. Sýkorka vybízí: „Přijď, ženičko, přiíjď!"

Skřivánek (skrobanek) ponouká: „Vyrvi, vyrvi synečkovi za kudly, bo je paskudny." (Z Jaktaře.)

Vlaštovka přiletěvši na jaře vadí se: 1. [: By valach tež tu kejsi, bývala:] [:Bylo tež tu kejsi, kajsi cosi:], a teraz tu nemá nikde nic, nic, nikde nic. (Z Domaslovic.) 2. Dyž sme tudy byly, byly plne stodůlky, plné komůrky, a včil neni nic. Buh všemohúci, Buh všemohúci, Buh vše-muhuci. (Od Frýdku.) 3. Dyž smy tady byly, to tu brony**) byly, včil tu něni nic, včil tu něni nic. (Z Kobeřic v pr. SI.) Lenocha budí: 4. Se-stero poliček sem oblitala, a ty ešče spiš, spiš? (Z Chvalikovic.) Nebo pobádá ku práci: 5. Vem vidly, vem vidly, jdi kydal hnůj, hnůj!

(Z Vlaštoviček.)

Kravíři zaslechnuvše zpívati „kokota" napodobují jej: 1. Opily idě! 2. Pane Pauk! (Z Čabysova.) 3. Kokot zpiva! Dajtě piva! (Z Kravaře.) 4. Kokoryku! Baba v mliku, a děť***) v kaši, baby straši. (Z Vá-vrovic.) 5. Kokot zpiva na plotě, jak bývalo, tak budě. (Z Milostovic.)

„Pijanemu" (napilému) gazdovi všechen dvůr se směje: 1. Kokot: Gazda idě! 2. Huś: Ožralec, ožralec! 3 Huser: Kyjem ho, kyjem ho! 4. Kačice: Šak tak, iak tak! 5. Kocúr: Marniš, marniš! f)

--------------- (Ze Sedlišť.)


*) Karafiát.
**) Broh, bruh = stoh. Do bruhů skládá se sláma, řepa, zemáky. ***) Děť, děťo = dítě. t) Ve Vlastivědě slezské na str. 113. jest rozmluva podobná.

Předchozí   Následující