Předchozí 0385 Následující
str. 346

12. Kavky, kavky, kde letíte? Do Nového mesta. Zarúbaná cesta. Klúčom povrazom. Sedí baba za rohom, krmi deti tvarohom, a muža s lep-ňom. Odpadla jej ližičlca, do sladkého mlicčička, nemohla ju vytiahnuť, Musela sa — dnu nahnúť

13. (Chytí sa dieťa za šticu.) V tejto štici, štyria vlci, piata liška, tova-riška. Von vlci, von vlci. von! (Rychle poťahuje sa dieťa za šticu.) A ty líška, tovariška, a ty líška, tovariška, von, von!

14. (Taktiež chytí sa dieťa za šticu, obratia sa hlávka dieťati! ua pravo i na Ťavo) Keď pojdeš na repu: i tu kukaj, i tu. kukaj ! Keď nikoho nevidíš; kopaj, l;opaj kopaj! A keď dakoho zazreš, (rýchlo) utekaj, utekaj, utekaj!

15. (Dieťa na kolenách koliše sa.) Ako jazdi sedliak (zvolna): Hijó Mišo, kým si živý. A keď zdochneš, bude druhý. Len ma neshoď do bariny. Takto žid (knisavo): Hep, hep, hep. Takto cigáň (hrdo); Kandižroraan, kandižroman. A husár (rýchlo): Cvalom, cvalom, cvalom!

16. (Tiež na kolenách.) Hé, koníčku, ty nenesieš, ale ja Ja cent soli a ty mňa.

17. Osievame mučku, v striebornom klobúčku čo naosievame, to žobráckom dáme. A čo sa zvýši, to bude Mariši. A čo zostane, to bude Zuzane.

18. (Snáď úryvok z vätšej povedačky.) Prišiel Peťko, sjedol všetko, prišiel austo, našiel pusto, prišiel Tomáš, už nič nemáš.

II V prírode, napodobnenia vtákov a pri kúpaní.

19. (Keď vidia havrany): Havrany, havrany, počkajte ma málo. Kým si bundu (kožich) oblečiem, za vami sa po vlečiem.

20 (Napodobenie žiab): Umrela nám

stará mati, kto ju bude nariekati?

I ty i ja, i Žoíia, zavlečieme do

močidla. 21. Žaby: prvá žaba: Šijem, šijem.

Druhá: Čvo, čvo, čvo? Prvá:

No-ha-vi ce. — Druhá: Komu, ko-mu? ľrva: Páno-vi, pá-no-vi.

22. (Pri mravenčom hniezde): Mravce, kokavce. dajte nám vína, My vám dáme piva.

23. (Keď prvý raz vidia jašteričím): Jašterička mladá, varuj ma od hada, A ja teba budem od mrcha človeka.

2 í. Keď je mračno : Daj pán Bôh slnka, do nového hrnka. Keď sa poihráme, hneď ti ho to dáme.

25. Keď sa prvý raz kúpu: Lišaj, na mňa sa nechytaj. Chytaj sa v kosto:c mládencom na čele. (Selenča v Bačke.)

2G. Tiež vtedy, berú deti vody do košielky a kričia: Bodaj mojej materina kí ava taľko mlieka dávala! Hádžu vodu dolu prúdom za seba: Lou (dolu) vredy, ta lou vodou ani jeden na mňa! Striekajú vodou do vysoká: Bodaj moja mati toľké konope malý! (Opakujú do nekonečna.)

27. Tenie ryba, masná ryba, ulapte ju a sjedzte ju!

28. Pri obliekaniu po kúpeli: Kto sa naj-pozdejšie oblečie, toho žaba do močidla odvlečie. Odvlečie, odvlečie, do myšacej diery, kde kadluba mieri .. Slniečko.v slniečko, poď na moje ličko! Dáme ti vajíčko. (!) Ak ti bude málo, ešte ti pridámo, ak ti budt> veľa, tak ti odberemo. Zabijeme jalovičku, tebe dáme polovičku. Slniečko, poď na naše vráta, dáme ti kus mláta. Ak ti bude málo — atd.

29. Keď prvý raz góľu (čápa) vidia: Góľa letí, nemá detí, my jich máme, nepredáme. Góľa, golica, kde je tvoja palica. Za humiencom, za kamien-com. čo tam robí, pivo točí. Po čom pivo, po toliari. A pálenka po sechseri. (Z doľnej zemi z Báčky.)

30. Keď dážď prší: Pupence stavujú, pána Boha volajú, Aby bolo jasno a od kravy maslo !

31. Prší dažéf, prší dážď, ktože bude kravy pašt ? Pride Janko z Oravy, napasie nám barany.

32. Keď máslo mútia: Hurdu, hurdu, masla hrudu. Jde žobrák po dedine, pýta masla kúpiť. Pane Bože, dajže skoro, toto maslo zmútiť.

33. Ako zvony zvonia. Bohatému (vážně); Bomby, bomby, šarláty, hodbáby,


Předchozí   Následující