Předchozí 0400 Následující
str. 360

Paběrky z archivů domácích i cizích.

@P@Noční zábavy mládeže v XVI a XVII. století. Z archivu Musea král. Českého sděluje Václav Schulz.

Noční zábavy mládeže v XVI a XVII. století. Z archivu Musea král. Českého sděluje @A@Václav Schulz.

Jak se mládež urozená i neurozená o masopustě v XVI. ? XVII. století dobou noční bavívala, ukazují dva listy, které se v archivu musejním z časů těch zachovaly. V prvním z nich nařizuje jménem královské české kanceláře dne 20. února 1587 pan Natanael Hložek z Byslavic purgmistrům a radám všech tří měst Pražských, aby přísně dbali toho, aby se nikdo z té mládeže svárlivé a rozpustilé v noci se zbraní po ulicích nepotuloval, a ten, kdo za svou potřebou v noci nutně na ulici vyjíti musí, bez výminky světlem byl opatřen. Kdo neuposlechne, ať se zavře. Neboť jen tak bude uvarováno praček a mordů, jež až posud bývaly v ulicích pravidlem.

V druhém listě stěžuje si dne 28. února 1648 trpce rada Nového Města nad Metují panu Václavovi Králíkovi z Brocně, regentu všech panství Valdštejnských, na to, co synkové v ženské šaty převlečení, nedbajíce nebezpečenství od Švédů hrozícího, v noci tropili, a že jeden z nich, když proto od rychtáře byl obeslán, od otce svého ještě v odporu proti úřadu byl podporován. Úřední ono nařízení i tato prosba za ochranu znějí doslovně takto:

I.

1682 d. 20. února na Hradě Pražském. — Královská česká kancelář nařizuje purgmistrům všech tří měst Pražských, aby noční výtržnosti svárlivé mládeže netrpěli, nýbrž přísně je trestali.

Jakož jsou Jich Milost páni najvyzší ouředníci zemští JMti císařské jakožto krále českého, pána našeho nejmilostivějšího, místodržící v království českém, vyslaným osobám od vzáctné poctivosti a oppatrných purgmistruov a konšeluov Starého, Nového a Menšího měst Pražských poručení dostatečné učiniti ráčili, co se těch morduov a ranění zvláště pak nočního času v týchž městech Pražských dotýče, aby toho uvarováno býti a se přetrhovati mohlo, jakou by zápověď z strany chození s braněmi a nočního času bez světel učiniti měli, o čemž se o všem jim Pražanuom všech tří měst Pražských připomíná a na místě JMti císařské od JMtí ještě poroučí, aby od nich hned nařízeno a ještě vuobec provoláno bylo, aby žádný z řemeslníkuov vandrovních a obecních neusedlých lidí, zvláště pak té mládeže svárlivé a rozpustilé, s kordy a braněmi žádnými ani s ručnicemi v městech Pražských žádným vymyšleným obyčejem nechodil a z týchž ručnic jakž na ulicích tak také z domuov a z voken nestřílel;


Předchozí   Následující