Předchozí 0402 Následující
str. 362

a příkladem svým i jiným sousedům k tomu slouží, aby práva rychtářského aui konšelského sobě nic nevážili, nýbrž jen za malované nás měli.

V té příčině VMt pro Boha žádáme, že nás přichrániti a jak bychom se budoucně v takových příčinách k Yácslavovi Nymburskému chovati měli, jako i ? dětem jeho, nás laskavě spraviti ráčíte. S tím se VMti na všem dobře míti vinšujeme. VMti věrně poslušní J. Ex. hrab. rychtář, purgmistr a konšelé města Nového Hradiště nad M.

Urozenému panu Vácslavovi Králíkovi z Brodcně, JMti hraběcí p. p. Maximiliána hraběte z Valdštejna všech panství regentu a panství Novoměstského commendatoru, pánu k nám dobrotivě příznivému.

Pan Králík vyřídil podání toto následujícím vlastnoručním přípisem: „Všichni, kteří jsou s městem trpící, povinni jsou práva vrchního i nižšího poslouchati. Nebo i já uznávám se právu podán býti. Actum na kanceláři Jeho Excell. 28. Februáru Ao. 1648. V. Králík m. p "

Příspěvky k lidovědě slezské.

@P@1. O národních krojích na Těšínsku. Píše Jan Janča.

1. O národních krojích na Těšínsku. Píše @A@Jan Janča.

Těšínské Slezsko tvoříc rozhraní mezi Moravou a Haliči, mezi živlem českým a polským, a přiléhajíc při tom těsně ? Uhrám, podléhá nejen po stránce jazykové, nýbrž i co do kroje národního vlivu okolních zemí. Dva z těchto krojů, které popsati hodlám, náležejí již minulosti, dva však nosí se ještě dosud zachovavše si celkem svou ladnost a rázo-vitost. ? oněm patří starý kroj frýdecký a lašský, ? těmto pak kroj těšínský a jablunkovský.

Starý kroj frýdecký nosil se as na půldruhé míle kolem města Frýdku, avšak směrem jižním sahalo jeho území až ? uherským hranicím. Týž tvořil přechod jednak mezi krojem valašským a lašským, jednak mezi valušskjon a slovenským. Ač byl velmi pěkný, tož přece zaniknul již v létech padesátých. Nejdéle se udržel v osadách pohorských, které také nejdéle zůstaly ušetřeny průmyslovým ruchem šířícím se poříčím řeky Ostravice od Ostravy ? horám. Ale konečně i zde ustoupil kroji městskému, prodělav v době úpadku svého v krátkém čase několik změn. Jsa krojem přechodním, vykazuje ovšem leckterou část společnou s krojem valašským neb slovenským, avšak proto přece jest jeho popis dosti nesnadným, jelikož se podnes zachovalo jen málo předmětů, a u těchto někdy sotva lze pro vetchost rozeznat jejich původní barvu. Užiju. tedy tam, kde originál se již nezachoval, aspoň popisu starých lidí, kteří kroj ten kdysi nosili.

Celkem vypadal asi takto: U mužských pokrýval hlavu letního času původně černý kulatý klobouk, ozdobený černou hedvábnou šňůrou


Předchozí   Následující