Předchozí 0406 Následující
str. 366
Maria, Panenko čistá,

pros za nás Ježíše Krista,

ať uslyší prosby naše,

skrze drahé rány svaté.

Sláva Bcliu, Synu i Duchu sv. a t. d.

V některých domech po celý týden střídají se rozličné růžence. V pondělí obyčejně modlívá se dušičkový, v úterý ke sv. Anně, ve středu ? rodině Krista Pána, ve čtvrtek ? nejsvětější Svátosti oltárni, v pátek bolestný, v sobotu ? ?. Marii; v jiných zase chalupách říkávají se střídavě radostný, bolestný a slavný. Kde střídají se každodenně jiné růžence, slyšeti také jiné modlitbičky:

V pondělí: Ježíši nejsladší, smiluj se nad námi, o což tě pokorným srdcem žádamy. Pochváleno budiž vždy.cky ... a) nejsladší jméno Ježíši, slavné jméno Maria, Sláva Otci ... b) Zhledni na nás, polituj nás! Prosby naše před Ježíše doprovodiž Maria! Za doby vánoční: Nejsladší Ježíši, vložený v jesličky, smiluj se nad námi, o což Tě pokorným srdcem žádamy.

V úterý : Ježíš, Maria, Anno, zdrávas Maria Panno, zdrávas Maria, milosti plná, pros za nás Maria, svatá — Anno! Blahoslavená Panno, matko milosti, nedej nám v hříchách umříti bez lítosti. Poslední ať jsou slova má, Ježíš, Maria, Josef, Jachim, sv. Anna. V tych slovách chcú urnříť, a na večnosť odjíť, ať se raduje . dušička moje s Ježíšem Pánem, až na věky. Amen.

Ve středu: a) Ježíš, Maria, Josef, Jachim, Anna, buď též pozdravená sv. Anna, sv. Josef se sv. Jachimem, Maria, Anna s celým Kristovým rodem, b) Svatý, svatý sám Pán Bůh nad námi, Ježíš, Maria, Josef, rač byť dycky s námi. Pochváleno budiž vždycky nejsladší jméno a t. d. Též modlívá se týž den růženec k sv. Josefu: Ježíš, Maria, Josef, zdrávas Maria, Josef, matko milosti plná, oroduj za nás, Maria! (Jako v úterý ku sv. Anně.)

Ve čtvrtek ? nejsvětější Svátosti Oltárni: a) Bože a Pane náš, my se Tobě klaníme v této velebné Svátosti Oltárni, z celého srdce svého, ze vší síly a mysli své, s onou láskou a pokorou, kterou se Tobě klaněli všickui andělé a vyvolení svatí Boží. Ó nejdobrotivější Ježíši a laskavý Spasiteli, odpusť nám naše viny nyní, i v hodinu smrti naší. Amen. b) Ježíši, skrytý v Svátosti, kláním se Tobě s vroucností. Maria, čistá Panna, budiž na věky požehnána!

V pátek: a) Ježíši Nazaretský, králi židovský, a pak tajemství . . smiluj se nad námi! Který jsi trpěl za nás, Jezu Kriste, smiluj se nad námi, smiluj se, slituj se nad dušičkami! b) Ó Pane Ježíši Kriste, pro Tvé svaté drahé rány vyslyš naše smutné volání. Budiž při našem skonání, ? dušičkám ? vysvobození.

V sobotu: Zdrávas hvězdo mořská, Maria růženská, matko růženská, matko Jezu Krista, královno andělská! Ochraň nás, zastaň nás, Panenko Maria! Ochraň (uslyš) nás křesťany (chraň) od morové rány, Panenko Maria! Sláva Otci a t. d.


Předchozí   Následující