Předchozí 0433 Následující
str. 393

zkušení. Poněvadž se ty škváry ještě mezi lidmi nacházejí a také tiskem vydávají, jest zapotřebí rozumnym dopověděti, aby se na to neohlíželi, a nerozumným, aby štěstí a neštěstí své na to nezakládali.

Svítí-li slunce na den Narození Páně, znamená rok šťastný. Druhý den znamená drahotu, třetí nesvornost, čtvrtý hrozí dětem osýpkami a neštovicemi, pátý zdaření ovoce a ozimu, šestý hojnost všech polních požitků, sedmý dobrou pastvu pro dobytek, naproti tomu drahotu v žitě a vínu, osmý hojnost ryb a divokého ptactva, devátý kupcům šťastný obchod, desátý nebezpečné bouřky, jedenáctý veliké mlhy a nemoce, dvanáctý vojnu a krupobití. (Pokračování.)

Pravidla pro hospodáře.

Podává F. J. Hykeš.

Mezi rodinnými listinami pana Fr. Tesky, mlynáře v Martinicích č. 17 (Simínský mlýn, druhdy Bastlov nazvaný), nalezl jsem listinu obsahující rady pro hospodáře, jak počínati si má na poli i kterak ošetřovati má dobytek ve stáji.

Obsah listiny té tuto doslovně podávám:

„Jednomu každému hospodáři pozorovati přísluší, aby, když seje, měl obilí jak v klasu, tak v zrnu stejné, aby nikdy zubovité nebylo; a ť se podle měsíce spravuje, totiž: když měsíc je na nov, nastává, tenkrá'te má síti ráno; když měsíc jde do oupluka, ať seje před polednem; když měsíc jds na třetí čtvrt, bude síti po poledni; jak již dochází, jde na poslední čtvrt, před samým večerem síti patří.

K tomu má také pozorovat větry, odkud při setbě vítr fouká. Když polední a východní fouká, ty jsou oba požehnaný i ještě západní yítr projde, jak ale půlnoční vítr fouká, tenkráte je neužitečný ? škodlivý, lépe učiní, aby nosil, neb dobře nepochodí.

Na nejvejš také má se podívati do oblohy nebeské a spatřil(-li) by nad svým'polem státi, tu, kde síti má, takové sivé, jako jsou kroupové, mračna, nemá síti, musí začekat aspoň 10 neb 15 minut, až ono takové mračno přešlo, pole přeletí, potom síti může; neb kdyby sil, když by ono stálo, tak by svého semena nesklidil a měl by na jednom poli dvoje obilí, nanicovaté i pěkné.

Pšenici ať sobě takto spraví: Dá do rozsívky kus nové ocele a namaže sobě ruku zaječím sádlem, k tomu přidá tato slova: Pšenice, buď tak čistá, jako byla Maria Panna. Tak zajisté pěknou pšenici míti musí.

Hrách, ten ať seje stý den po narození Páně. To mu padne těch sto dní 2. dubna; však vždycky mezi moc hodinama před polednem, protože kolik je hodin, tolik má zrn v lusku. I taky tak viku zašívati může.


Předchozí   Následující