Předchozí 0434 Následující
str. 394

Druhý zpflsob setí hrachu: Když na zimu ponejprv sníh padne, aby sobě zaznamenal, na který den v tejdnu, aby ho na takový den sil také před polednem, nikdy po poledni, neb by neměl než 3 neb 4 zrnka v lusku,

Ječmen: Když by viděl hospodář, že by mu přijíti měl do suchého pole neb do vrchu, tak že by se domejšlel, že by se mu pro sucho vymetati nemohl, ať ho seje mezi měsíci, to jest na ten den, když měsíc dochází a nastává, tak se mu vymetá a vyrovná a neostane v mošničkách, kdyby mu ho na- skálu sil.

Semena zahradní, ty které rostou vzhůru, jako jsou zelí, kapusta, kerlubny a tak dále, ty ? takové mají býti zašívané po ouplnku měsíce; těm semenům aby housenky a mušky uškoditi nemohly: ať dřív je namočí do medové vody, to jest: dá do vody lžici medu a stroužek česneku, ty semena ať tam močí skrze 3 neb 4 dni, potom když je má zasíti, ať je smísí s popelem napáleným od popeleční středy, nechť je na ohništi neb v kamnech napálený, s tím je smísí a zaseje.

Ty ale semena, které rostou do země, ty a takové ať zašívají na schudf) měsíce, jako jsou mrkev, kolník, erteple, řípa etc.

Aby zlý člověk dobytku užitku odejmouti nemohl .a uškoditi, ať vezme 3 hnízda lašťovčí, ty dá do stírky neb koryta, ty tam nechá a přilejvá na ně vždy čerstvou vodu, z toho ať všechen dobytek se napájí. Tak nemůže takovému dobytku žádný uškoditi.

Semeno černý kmín*) jest pro rozmnožení mléka. To semeno může se doma z jara zasíti, ono vzchází jako mrkev a potom -vzroste velká vejnostná bylina, kvete bílo, pomodrale, toho květu může sobě dobrou hrst potrhati, ten se mu hodí opraviti krávu na celý rok. Semena má dosti, to ať dává dvakráte za měsíc do lízání kravám. Pro 1 krávu 1 čtvrtku žejdlíka, tak dojí mléka dosti.

Kořen: denní řípa neb řepka,**) která se pne po plotech jako chmel, jest pro rozmnožení smetany, ten ale kořen nemá než 4 dni svoji mocnost po celém roce, totiž na tři dni před svatým Filipem a Jakubem a na ten den, 1. máje. Toho kořene může sobě skrze ty 4 dni ráno za rosy dosti navykopati a potom ať se dává kravám do lízání sestrouhaný takto: když měsíc jde do ouplňka, v tom půl měsíci má se strouhati od hlavy, od tlustého konce, a když jde na schud, od tenkého konce, od špičky ať se strouhá a dá se do lízání kravám; tak dojí větším dílem samou smetanu.

Pro rozmnožení másla a při tom aby žluté bylo, jest kořínek, tak nazvaný hadovo koření,***) které roste na lukách a má stébílko na spůsob pšeničného, klásek ale prázdný, po tom stébílku jde, a vyrejpne


t) To jest poslední čtvrt. *) Černý kmín, t. j. černucha (Nigella). *') Řepka planá (Phyteuma spicatum). ***) Rdesno, hadí kořen (Polygonům Bistorta), radix colubrinae,

Předchozí   Následující