Předchozí 0435 Následující
str. 395

z drnu kudlou ten kořínek do hadu zatočený, tak: S. Ten jest černý a vnitř žlutý, ten ať dává kravám sestrouhanej každou sobotu; tak má másla dosti a žluté.

Krávu spraviti při otelení na celý rok, aspoň na ty 3 lb. másla, při tom aby ji žádný pokaziti nemohl. Ať má pro ni připravený svítek: jak ona se sečistí, dá na rendlíček 1 lžici medu a 1 vejce a kousek lašťovčího hnízda a tu hrsť z toho černého kmínu květu, jak již nahoře má zaznamenáno, ten jí dá snísti; má ji spravenou na celý rok, na ty 3 lb. másla a žluté.

Jalovici spraviti co živa jest, dřív než ona se podběhne. Zavrtej jí do pravého růžku kousek vocele a kal kanu*) a zaraz tu dírku klínkem lohovým (hlohovým), ono jí to zaroste; a máš ji spravenou až do smrti.

Pro skopovej dobytek jest velmi užitečné na den svatého Bárto loměje ráno za rosy potrhati ty červené řeřabiny z stromu řeřá-bového a ty dávati do lízání skopovému i také hovězímu dobytku. Kdyby i skutečný pád dobytčí panovati měl, žádný nezhyne.

Koně spraviti na celý rok, při tom aby kůň byl zdravý, veselý a rychlý a aby se ho žádná nemoc nechytila. Ať na štědrý den ráno okolo hodiny páté neb šesté usuš topinku z chleba, pro každého koně jednu, při vovesnej slámě a tu natři kafrem, čertovo lejnem, zaječím sádlem, stroužek česnekem, dej koni snísti dřív než obrok; máš ho na celý rok spraveného.

Když na cestu jede se, aby se ti kůň nezapotil a zůstal ve své síle: uvaž mu na hrdlo 2 neb 3 hřebíčky koření od kupce, a ty měj u sebe kus nový vocele; ani ty ani kůň potiti se nebudete.

Pro hříběcí (chřípěcí) v každém času, kdy potřeba nastává: kup od kupce za 2 kr. Antimonium Rub rum, to stluč na prásek, nasyp na chleba a- druhým chlebem přikrej, dej koni na noc snísti: on se ti do rána z té hříběcí vyfrká a vostane zdráv."

Pravidla tato napsána jsou těžkou neumělou rukou na všech stranách archu papíru. Na mnohých místech jest písmo těžce čitelné, někde i písmeno ve slově schází. Rozdělovačích znamének v originálu není. Pravopis ponechal jsem původní.

Škoda, že není ani datum ani jméno pisatele ? této listině přičiněno; nejstarší z listin, mezi nimiž se nalézala, má datum 1743. Dle písma soudím, že byla napsána tato pravidla kolem roku 17G0. Pravdě podobným se mi zdá, že spíše někdo píšícímu diktoval, a že tedy písař přímo ani neopisoval.


*) Galgán (Alpinia Galanga), rostlina zázvorovitá, z níž se užívá v lékařství oddenku.

Předchozí   Následující