Předchozí 0440 Následující
str. 400

Sebere se pět neb šest chlapců; každý si uřízne hůl, poznamená si ji buď křížkem, neb vroubkem, neb trojhranem, neb můří nohou, neb srdíčkem atd. Pak si udělají č ú č k a.

Č ú č e k jest půl špačka (jakým hrávají chlapci všude po Čechách, jenže všude jinak a jinak). Toho půl špačka čili čúčka postaví kdesi na louce na plochý kámen tak, že špičkou hledí vzhůru k nebi. Nyní se rozestaví chlapci opodál v půl kruh. Každý vstrčí svou hůl do malého důlku aneb ji podepře o menší kámen. Důlků neb těch kamenů jest o jeden míň než chlapců.

Hra počíná takto: Jeden hráč sebere všecky hole, drží je jako oběť na vzpřímených rukou před sebou a říká: „Kaše naše, polívka vaše, af pase, kdo pase, jen když já pást nebudu!" V tom třikrát musí ty hole přeplivovat a pak je vyhodí zpět za hlavu. Jakmile hole dopadnou země, hned všichni se hrnou, každý pro svou hůl, pak se rozestaví opodál v půl kruh a ten, který se nedostal „do chalupy", t. j. na koho se nedostalo důlku, musí jít stranou: pase.

Nyní hodí první z chlapců svou holí po čúčkovi tak, aby ho srazil s cíle. Ten, jenž pase, tedy pasák jde a zvedne čúčka rukou, postaví se sám na cíl a snaží se přeplivnout onu vrženou hůl; podaří-li so mu to, jde na místo toho, který tu hůl hodil, a ten musí pást.

Též se stane, že když chlapec srazí čúčka, běží si pro svou hůl; ale tu má právo pasák „bacit" jej čúčkem do zad; udeří-li ho, jde též na jeho místo a uhozený musí za něho pást.

Tak se střídají a hází jeden po druhém na čúčka. Každému se nepodaří, aby ho srazil; i nechá svou hůl ležet, kam padla. Až všichni se vyházeli, běží si pro hole; ale zatím ten, jenž pásl, nechá čúčka čúčkem a vrazí svou hůl některému do chalupy (do důlku neb na kámen). Na koho se nedostalo, pase.

Tak se to opakuje stále, že vždy jiný a jiný nastoupí úřad pasáka, až pak je to omrzí a hra se končí.

Podobná hra jest »na svini". Tu hrávali chlapci i před školou v poledne v Tuchoměřicích, asi r. 1836,

Udělali větší jamku, do té položili špačka (trochu většího než obyčejně), též opodál měli v půlkruhu své „chalupy", t. j. důlky, do nichž postavili hole. Chalup bylo o jednu méně než chlapců; na kterého z nich se nedostalo, musel pást svini.

Tuto svini (špačka) vyhnal jeden holí daleko z „chlíva", zatím mu vskočil pasák do „chalupy" a onen pásl tak, že svou holí postrkoval špačka ? jamce. Zatím pak přiskočil jeden, a ten mu svini odpálil daleko od chlíva (od jamky). Mezi tím snažil se pasák opanovati jeho chalupu, a onen musel pásti.


Předchozí   Následující