Předchozí 0024 Následující
str. 11

železná kráva a jiné, není divu, že i v tom nejtrpělivějším někdy krev vzkypěla • ¦ . Ale pak běda rebellovi, dověděl-li se o tom pan vrchní! Buď on kdo buď, mladý, starý, musil sám na pěší robotu; jindy ho odvedl dráb na kancelář a nepoznal-li zde robotník lískovky, okoušel alespoň ve „vrátnici" panského chleba a vody a— „ztratil roupy". Den roboty bylo možno vykoupiti šesti groši, ale těch nezbývalo . . . Sotva se vrátil rychtář, vrchností jmenovaný, v sobotu z kanceláře, již obcházel serbus po vsi a hlásil robotu, resty, pokuty . . . Kdo nevěřil, mohl se jíti podívat k rychtářovi do rejstříku.

Kdo by zazlíval robotníkům, že si hleděli sami robotu ulehčiti! Sedláci se na práci jízdní nepotrhali. Vyprávěl jeden z nich „poctivě na svý léta", že u Nového Dvora zoral prý každý párem koní sotva „čtvrtci" za den. Dřevěné pluhy nestačili oškrabovati, a což, když se čtyřmi vláčilo! Mušketýr kousal vousy, tiskl hůl, ale na sto mladých oráčů se přece neodvážil. Jen když se z nenadání objevil na koni hejtman (později vrchní), šla práce hbitěj od ruky. Mušketýr si vylil pak zlost na baráč-nících při dělání otýpek, kopání příkopů, na „lásce" v lese. Poddanost — přísnost!

Celá stupnice dozorců, kteří především dohlíželi na sebe a pak všichni na robotníka, na Dymokursku byla: Hejtman (vrchní), jenž měl k ruce důchodního, písaře a nevyhnutelné dráby. Pojezdný přímo dozíral na obročního, sládka a v jednotlivých dvorech na obršafáře (revírníka). Každý dvůr měl šafáře, poklasného při stodolách, hospodáře či ovčáka, hajného, mušketýra (drába). Mezi čeládku dvorskou náleželi oráči, chasníci, mlatci, vrstvačky, voláci a skotáci.

Zachovalé instrukce pojezdnému a obršafáři, jak je níže uvádím, nejlépe nám práva i povinnosti jejich, spolu úzkostlivou péči vrchnosti o statky vezdejší, osvětlí . . . Služba nebyla snadná; přísaha, pokuty, strach o chleba provázely panského služebníka při každém kroku a jaký div, že pro přízeň nahoře držel a svíral železnou rukou robotníky.

I. Instrukce pojezdnému.

Anno 1704 dne 1. Jannuarij Janovi Sobotovi, pojezdnému panství Dymokurského, Instructi vyhotovena, vedle které, pamatujíce na přísahu svou vykonanou, ve všem poslušně se chovati a pokračovati povinnen jest:

1. Má k příkladu cizím i poddaným dobrý, poctivý život vésti, láni a zlořečení se varovati, i taky pozor dáti, aby od poddaných neb jinších se takové nestalo, nýbrž když by co podobného slyšel, jim to zapověděti a napomenouti a jest-li jeden neb druhý se toho varovati neb přestati nechtěl, mně zprávu o tom učiniti povinnen bude.

2. Krčmy neb šenky každý tejden nejmíň jedenkrát visitirovati a na to pozor dáti má, jest-li krčmáři náležitý pinetní, půl pinetní a žejdlíkový džbánky neb sklenice mají, a u koho by se piva nenašlo, neb falešná míra nalezená byla, takový hned oznámiti, a kdyby on jednoho


Předchozí   Následující