Předchozí 0025 Následující
str. 12

neb druhého krčmáře v tom zatajiti chtěl, a takové by na jevo přišlo, tehdy tu pokutu, co krčmářům vysazena jest, on pojezdnej složiti při-držán bude.

3. Poddaní aby odjinud pivo a sůl nebrali aneb nekupovali, na to bedlivý pozor dáti a takové vyšetřiti má a jest-li by se co takového vynašlo, co oznámiti jeho po/innost bude, tak aby se to časně přetrhnouti a škoda, která vrchnosti milostivé skrze to přirostla, zastavena býti mohla.

4. Ve všech obcích panství Dymokurského vyšetřiti a pozor dáti, který poddaný nedbanlivý nedobře hospodaří a svý grunty spouští, o těch mně zprávu dáti, aby se to přetrhnouti mohlo, jeho povinnost bude.

5. Zapovídá se jemu ve dvořích panských dobytek jakýkoliv chovati, ani na rolích panských nejmenšího setí, nýbrž kdyby jeden neb druhý z obrův neb šafářův se čehož takového dopustiti opovážil, ihned takové mně přednésti má pod pokutou, kdyby to zamlčel, 2u zl. peněz.

6. Častokráte do dvorův panských dohlížeti a obzvláštně na mlatce dobrý pozor míti a nejen aby se dobře vymlátilo než taky, aby se všechno zlodějství přetrhlo a má i v noci, kdyby něco zmerkoval, na to pozor dáti a taky když se ozimní a jarní obilí panský seje při jednom i druhém dvoře dohlížeti, a který by šafář nedobře role zdělati a zaseti měl, při kanceláři, co by na jednom neb druhém nevěrného viděl, přednésti má.

7. Na rybníky obzvláštně pozor míti má, aby skrz zlé lidi se škoda nedělala i taky aby mlynáři pro nějaký malý užitek stahování vody vrchnosti milostivé velkou škodu nečinili, a oznámiti povinnost jeho jest, kdyby pak při jednom neb druhém rybníku něco k napravení zapotřebí bylo, takové časně přednésti má.

8. Všechny škody, které by vrchnosti milostivé se činiti mohly, o kterých by pojezdný věděl neb takové viděl, má náležitě pod velkou pokutou zjeviti, na kanceláři přednésti, a žádného, nechť je on přítel neb nepřítel, nezatajiti.

9. Když k dělníkům, nechť je věrný, neb jinších časích ode mně nařízen bude, při nich zůstati a ne od nich odcházeti pod pokutou každý den, když ode mne u nich nenalezen bude, G stříbr.

10. Kdyby pak, kteréž Pán Bůh milostivě zachovati rač, v jedné neb druhé vesnici nebo při panských dvořích oheň vyjíti měl, čehož na tu stranu, kde by to neštěstí se bylo stalo, se vypraviti, lidi s dobrým k pomoci svolati a největší pilností takové uhasiti dáti se přičiniti má a potom pak má se bedlivě vyptávati, skrz jakou neopatrnost takový oheň vyšel a má mně o jednom i druhém náležitou zprávu učiniti hleděti.

11. Co se pak dotýče, kdyby jeden neb druhý soused na panství umřel, o čem jemu rychtářové zprávu činiti a dáti povinni budou, se ihned tam na to místo vypraviti a pozůstalosť od menšího do většího popsati a takové poznamenaní na kancelář mě dodati má.

12. Dělníkům, při kterémž on nařízen bude, v robotě nic nepřehlížeti, nýbrž aby náležitě vykonána byla, je k tomu míti a všechny,


Předchozí   Následující