Předchozí 0051 Následující
str. 38

IV. Příspěvky k dějinám poddanských poměrů na panství Často-lovickém na počátku XVII. století.

Z útrpných knih téhož panství podává Jos. F. Král.1)

Pokuta přástvy strojení. Léta 1612 v sobotu po památce sv. Lucie propuštěn z vězení Tomáš Hlaváčů ze vsi Lible, do kteréhož dán z příčiny tý, že jest, přes jistou zápověd! od Jeho Mil. Pána Paua učiněnou, do příbytku svého na přástvu choditi a při té ve dni adventní tancovati dovolil. Protož má do vostatku masopustu pokuty vyměřené pět kop grošův č. Jeho Mil. Pánu odvésti, a v tom čase grunt svůj prodati a pryč se odstěhovati. ???-li by tomu zadosti neučinil, tehdy aby mimo těch 5 kop grš. ještě 15 kop grš. č. propadl a Jeho Mil. Pánu Panu odvedl. Postavili se za něj v rukojemství ? plnění toho společně a nerozdílně Jiřík Kovář a Pavel, rychtář ze vsi Eašovic.

Z gruntův páně ujití. Léta 1613 v pátek po památce sv. Benedikta Mikuláš, Kmoškú zeť, dostávše se do kabátu2) pro vejstupek ten, že jest se nad Jeho Mil. Pánem Pánem, též manželkou a dítětem svým zapomenul a z gruntův Jeho Mil. Páně pryč ušel. Nemoha jinač toho vězení prázen býti, na sebe tento zápis při přítomnosti Mikuláše Pinky, Jana Petříčka, Václava Drahoráda, Jana Kmoška, sousedův měst. častolovic, na sebe dobrovolně učinil a připověděl, že více z gruntuv Jeho Milosti Páně ucházeti a se jinde zdržovati nechce. ???-li by se toho dopustil a z gruntův jeho Mil. Páně ušel, aby u pla-nýře pardus od kata měl a z gruntův Jeho Mil. Páně prázen byl. Stalo se léta a dne s počátku psaného.

Pokuta za útěk syna ze dvoru panského. Léta 1613 v pondělí po neděli květné Vítek, rybář z Petrovic, propuštěn z vězení, má nejdýl ve dvou neděl Lukáše, syna svého ve dvoře Bědovským, kterýž odtud pryč ušel, zase postaviti. ???-li by toho nevykonal, má živnost jeho prodána a díl na toho syna přišlej Jeho Mil. Pánu odveden, a on Vít gruntův J. Mil. prázen bejti má.

Slib za dceru, že ze služby neodejde a do vánoc došlo už í. Léta 1613 v neděli po památce Mistra Jana z Husince Pavel Prchal, podruh ze vsi Chlen, poddanej urozeného a statečného rytíře pana Jana Burjana Kaplíře z Sulevic na Potnštejně a Kostelci nad Vorlicí, s jistým dovolením Jeho Milosti Páně i pánů ouředníků vrchnosti své dědičné, vyručil z vězení Alinu, dceru svou, poddanou z panství Přesta-vlckého, kteráž jest proto, že ze dvoru přestavlckého pryč ušla, do vězení dána byla, a slíbil, jako dobrej, poctivej člověk, kdežkoliv


') Těchto knih osm listů a dvě vložky našel jsem ve starých papírech, které
jsem dostal od jistého kupce vambereckého. 2) Nejhorší derou, všecko jedovatou, bývaly žalářní „kabáty", do nichž vězeň
spouštěn býval poklopem. (Dr. Z. Winter, Kulturní obraz českých měst.
Díl II., str. 815.)

Předchozí   Následující