Předchozí 0052 Následující
str. 39

k službě dána bude, že pryč neodejde a do vánoc doslouží. ???-li by pryč odešla, jest povinen ji hledat a zase před J. M. P. P. postaviti. Stalo se léta a dne svrchu psaného.

Pokuta za služby zameškání a zápověď návštěvy posvícení. Léta 1613 v pondělí po památce na nebevzetí p. Marie Jan Čert, zahradník, zapomenuvše se nad tím zápisem na sebe předešle léta pominulého 1612 v pátek den památný sv. Petra a Pavla učiněným, proti jisté zápovědi od Jeho Mil. Pána Pana, toho se dopustil a do vsi Ledské na posvícení bez vědomí Jeho Mil. odešel, tam pil a službu neb práci, kteráž na něj vzložena jest, zameškal, a tou příčinou v to trestání i pokutu, v kterouž se sám tím zápisem podvolil, upadl. Však Jeho Mil. Pán Pán, jakožto vrchnost křesťanská, vždy ještě nyní takovou pokutu jemu pasírovati a prominouti ráčil, na ten způsob, že jest on, Jan Čert, jistotně a dokonale připověděl více toho se nedopouštěti a z zámku netoliko někam přes pole, ale ani do městečka ? žádnému bez dovolení a odpuštění Jich Mil. za žádnou příčinou nechoditi a při své práci a službě, chovajíc se věrně, poctivě i poslušně, zůstávati a ničehož svýmyslně nezameškávati. ???-li by se tak nezachoval, tehdy jak tím předešlým, tak i tímto nynějším zápisem na sebe dobrovolně učiněným se podvolil, aby jej Jeho Mil. Pán Pán buďto na hrdle, neb, jakžby se koliv Jeho Mil. líbilo, ku příkladu jiným ztrestati dáti ráčil, ano i všecky spravedlivosti své aby zbaven byl, a ta aby ku záduší obrácena byla.

Trest za bitvu. Léta 1614 v neděli vostatní masopustní propuštěn z vězení Jiřík Kovář z měst. Častolovic, do kteréhož dán z příčiny tý, že jest ve čtvrtek den památný sv. Doroty Ondřeje Duškova ze vsi Petrovic, když on domů z jarmarku z města Kostelce šel, proti řádu a právu, na silnici svobodně beze vší příčiny nenáležitě zbil a jemu hlavu prorazil. Protož má se předně s tím Ondřejem Duškovým nejdýl do 2 neděl náležitě spokojiti a Jeho Milosti Pánu Pánu za pokutu do příští středopostí 30 a potom do velkonocí též 30 řetězu, za kteréž se krávy váží, z železa svého dobře udělati, je na zámek odvésti, a -více žádné takové bitvy pod skutečným trestáním se nedopouštěti, ani čímž zlým témuž Ondřejovi Duškovi toho nevzpomínati. Čemuž všemu že zadosti učiní, postavili se za něj v rukojemství společně a nerozdílně Adam Bílek z Častolovic a Matouš Král ze vsi Ěibin. Stalo se Anno et die ut supra.

@P@V. Pana Pešíka z Kunvaldu smlouva o správu mlýna r. 1445. Podává z archivu král. hlav. města Prahy Cyril Merhout.

V. Pana Pešíka z Kunvaldu smlouva o správu mlýna r. 1445. Podává z archivu král. hlav. města Prahy @A@Cyril Merhout.

Pan Pesík z Kunvaldu. svého času majitel Dražíc, Klecan, Vrutice a mn. j. statků, trávil poslední léta svého života v Praze v domě svém u Stříbrné Hvězdy. Avšak ani tu nepřestal býti činným; účastnil se tehdejšího ruchu politického a po válkách mocně zasahoval do vnitřních záležitostí měšťanu Pražských, tak že od těchto na slovo brán byl. Jak


Předchozí   Následující