Předchozí 0133 Následující
str. 106

čeho, jenom dej pozor, abys neztratil svou hubu!" — Uhlídá-li kdo malého dobravníčka, uhrane ho svým pohledem, a už neroste. Kdo pak najde jeden hřib, neodejde z toho místa, až jich najde poblíž více, musíf tam míti nalezený hřib své bratříčky.

Hledá-H kdo houby a má otevřený nůž v ruce na okrajování nalezených hub přichystaný, nedobře tak činí; houby se před ním schovávají a málo jich najde.

Starobylý obyčej licitace při hořící svíčce.

Podává Jos. Brož.

V knize městské Nového Města blíže hradu Pernštejna, jež založena r. 1591, obsahuje veškeré zápisy týkající se změn majetkových měšťanů zde usedlých, nachází se v dražebním zápise domu s pozemky bývalého primátora Jana Horálka zachován zvláštní zvyk, jak tehda při podobných licitacích svíce vosková určité délky a tlouštky zažehnuta byla, a že nabídky jen tak dlouho díti se mohly, až tato svíce shořela a sama sebou shasla.

Občan zmíněný Jan Horálek, jakožto bývalý vrchnostenský sluha, zakoupil se kolem r. 1710 v Novém Městě a byv pak do rady volen, konečně pak vlivem vrchnosti i za primátora dosazen, v mnohých sporech města s vrchností podporoval vždy zájmy této proti svému městu, čímž rozhodně popudil proti sobě všechnu obec. Že se však obec při všech svých procesech s vrchností vždy na svá privilegia odvolávala, padla na něho domněnka, že usiluje o to, aby tato nějak odklidil; když brzo pak na to požár v jeho domě vzešlý strávil velkou část města i s radnicí, zámku při příznivém větru uchrániv, viněn a obžalován byl přímo z pa-ličství. Apelační soud v Praze sice osvobodil jej z tohoto obvinění, ale proti návrhu vrchnosti, by opět za primátora byl dosazen, zdvihl se silný odpor, jenž teprve jeho smrtí r. 1726 skončil.

Na žádost četných věřitelů byl pak jeho majetek, spáleniště s pozemky (případnostmij veřejně vydražen a prodán.

Zápis o tom, z něhož uvedený obyčej zřejmě vysvítá, zanesen v knihách městských následovně:

Vejpověď na ty sub hasta plus offerenti prodané níže položené Horalkovské případnosti.

Poněvadž tehdy licitatorní terminy, ano ex beneficio juris propůjčený ostatní čas ku prodaji sub hasta plus offerenti ohlášených a specifico jmenovaných Horalkovských případnosti: totiž domu shořenýho zde v městě se 4ma kusy rolmi a 3ma kusy lukami s pazdernou a zahradou ? němu přináležejícími, též s 3ma kusy rolmi svobodnými = dnešního dne ku konci přišly, ano již licitatorní svíčka vosková nyní shořela a


Předchozí   Následující