Předchozí 0134 Následující
str. 107

zbasla, v tom čase pak žádný jiný, kterýby za naddotčené případuosti více dbáti chtěl, krom přítomného slovutného a opatrného muže pána Vácslava Marše za kupce se neprohlásil, kterýžto v trvajícím licitírování nad jiné 900 st. za ty všechny teď opakované případnosti Horalkovské hotových peněz dáti se offeríroval a nyní posledně až do zhasnutí svíčky licitatorní inclusive 1000 stř. hotových složiti p. Janu Horálkovi a p. Kredl*) po 1 specie tolaru přidati se prohlásil a dobrovolně k tomu se podvolil, s tou vejminkou a patrnou vejhradou, aby oni páni dědicové Horalkovští z toho nyní koupeného shořeného domu všechny nápadníky, kteří se na tom domě dle knihy městské pohledávati mají, na sebe ? vyplacení převzali a takovou jejich praetensi na tom neshořeným domě, Chrtouský jmenovaným, pojistili.

Pročež tedy, když tak přítomní páni dědicové Horalkovští, ano i na místě nezletilého sirotka Ignatia páni poručníci, jmenovitě p, Matěj Kubík a p. Jan Chroust tomu na odpor nic nepředestřeli, nýbrž s tím vším dobrovolně spokojeni jsou: Tehdy my purkmistr a rada na ten celý vejš jmenovaný způsob a vejminky panu kupujícímu slovutnému a opatrnému muži panu Václavovi Maršoví nadpověděný dům se všemi oznámenými případ-nostmi též 3 kusy rolí svobodných za již nyní hotově skládajících 1001 E. peněz stříbrných dobrých berných právně ? věčnému dědičnému užívání jeho přisuzujeme a to vše podle práva.

Dne 13. Aprilis A: 1730. Sig. im Consilio Senatus Neostadiensis Za ouřad Purgmistrovsky držícího' Pana Václava Klapaěe. Jiří Thad. Svatoš, písař radní.

I v následujícím kontraktu kupujícího Václava Marše opakuje se vytčený tento způsob licitace, jenž měl zajisté úplnou formu právní. Vyjímám z celého dlouhého zápisu jen přední část, v níž jest obsažen:

Tak jakož jest při tomto právě ležící, knihami městskými se řídící Horalkovský, v řinku podle zámku panského z jedné a Melichara Eliáše z strany druhé, v tomto Městě Novém licitirovaný shořený dům se všemi ? tomu domu přináležejícími 4ma .kasy rolmi ? 3 kusy lukami též i s 3 Jíusy svobodnými rolmi, s zahradou a pazdernou ano i se vším právem a příslušenstvím, jak nyní se vynachází, dle stálého, mezi pány creditory a dédi-cemi Horalkovskými v knihy městské ingraffirovaného porovnání v létu přítomném 1730 per valvas curiae plus offerenti et melius solventi exponiro-vaný, podle toho s pozorováním nejmilostivější J. M. Cis. pragmatiky po prošlých všech licitatorních terminis v témž 1730 roku dnes 13. Aprilis s adcitováním k tomu položených colliciťantův, též přítomné obojí strany s rozsvícením svíčky voskové actus collicitatíonis judicialis předsevzatý byl, nevynajdouco se tu ale ani ante, ani in ipso Ultimo ??-licitationis actu před počestným magistrátem žádný jiný mimo slovutného muže p. Václava Marše, kterýžto za takový dům, rolní případnosti a louky 1000 st. jest offeriroval hotových peněz, odkudž s dohořením prag-


*) Dědicové, z nichž poslední na kontrakte spolupodepsána Marie Margaretha Tamelin, gebohrne Horalkin, patrně rodem Němka.

Předchozí   Následující