Předchozí 0195 Následující
str. 168

Prvním z bezprostředních následku toho jest obchodové uzavírání sňatku. Sňatek je dnes na venku obchod.

Neznamenáť již spojení dvou milujících se duší, nýbrž zvelebení, doplnění neb zachránění majetku — a svazek dvou sobě cizích lidí. Tedy na statku dospěl syn ? ženitbě. Na výplatu podílů neb dluhů potřebuje několik tisíc věna- Yěc svěří se dohazovači z řemesla nebo z přátelstva, a hledá se nevěsta, vlastně takové věno. Dohazovač oznámí potom rodičům nalezené nevěsty, že by měl pro ni ženicha, a obyčejně ustanoví se hned den ? vzájemnému dohodnutí se. Mezitím přesvědčí se otec nevěstin nejspíše v knihách a v katastru o jakosti statku ženichova, a je-li dobrý, brzy si s otcem tohoto „plácnou". (Před svatbou sdělá se však ještě u notáře důkladná svatební smlouva.) Pak teprve musí ženich několikrát navštívit svou nastávající, aby prý se poznali. A s vylíčeným případem jest s malými variacemi obdobno několik set jiných. A manželé? — „Vždyť oni si zvyknou."

Hůře bývá, nenajdou-li praktické úmysly otcovy ohlasu v mysli synově, což stává se obyčejně, má-li tento již svou lásku a je-li věno jeho milé pod požadavek otcův.

Spor otce a syna z toho jest pak velice dramatický, neboť jeden je neústupnější druhého. Ponejvíce povolí syn; jeť v rukou otce prostředek k jeho zkrocení, majetek, jemuž dá konečně přednost před životem čeledína neb pohůnka, a milou svou by jako takový taky nedostal. „Lásky se člověk nenají," říkává se, a rozumní sousedé jednání takové zcela schvalují.

A kdyby „hoch" milovanou „holku" i byl svedl a pak z vůle otce vzíti si ji nemohl, není i tu soud o něm špatný: „Hodnej hoch, chtěl si ji vzít, ale nesměl; potřeboval na vejplatu tři tisíce přínosu, a ona je neměla." Pro svévolné opuštění milenky by mu zlořečili.

Také na poklesek dívky hledí se tu na venkově smířlivě, mnoho se o něm nemluví a brzy naň se zapomíná, zvlášť když děcko zemřelo. .Někdy š vámi více soucitně a tišeji sdělují: „Vědí — ona je padlá, chudák zapomněla se. A je hodná holka." Vždycky jakoby ji omlouvali. Její vlastní neštěstí a utrpení ji v očích druhých jaksi očišťuje. Zvlášť ženy ze soucitu jsou velmi shovívavý.

Jsou ovšem také případy, kdy o těch věcech zcela opačně, tedy zle se soudí a špatně, nemilosrdně mluví. Záležíť vždy na individualitě posuzujícího, nemůže však nějaký takový iíkaz býti na ujmu rázovitosti vypozorovaného zjevu, ? jehož pochopení směrodatnou býti nemůže jedině většina stejných případů.

Blaze jest milencům, již se byli s počátku sblížili jaksi z praktického úmyslu a pak skutečně láskou ? sobě přilnuli; neboť vyhlédl-li si synek dívku, jejíž věno potřebě statku jeho vyhovuje, přejí rodiče takovému poměru; vždyť vidí dobře ve vzájemné lásce mladých manželů prospěch majetku, na kterém prací sestarali. Někde při oboustranném rozhodování mají nepříznivý vliv jiné proudy, jako nevraživost rodin, rodinná nehospodárnost z té neb oné strany a t. d., ale jsou to úkazy ojedinělé a


Předchozí   Následující