Předchozí 0207 Následující
str. 180

v tlupách od jednoho zpustošeného zámku ke druhému, na odpor se postavil a skutky jejich nepotrestal." Tato má odpověď poněkud se smíchem byla přijata, načež generál Olivier Wallis vedle mne sedící vytáhl list a mně jej ku přečtení podal.

List ten jemu psaný byl od onoho slavného generála Laudona, který díky jemu vzdával, že četnou stráž vojenskou poslal na statek jeho Bečváry, aby hájilo ho proti těmto povstalcům. Tento generál pokračoval v tomto smyslu, že žádný z potomků snadno neuvěří, že sediaci něčeho takového beztrestně mohli se odvážiti a před očima a za přítomnosti tak velkého množství vojska, posádkou v království ležícího, aniž byli ihned potrestáni. Ať jest to jakkoliv, staly se věci neslýchané, odvážlivé i smělé a v nejčetnějších případech smrti hodné, a mnozí z předáků těchto povstalců byli by to právem odpykali, kdyby sám císař spoluvladař svou velkou přízeň naproti sedlákům neukázal.

Staloť se (jak o tom jistou zprávu mám), že když hrabě Buquoi, zeť knížete z Paaru,*) od něhož to vím, z panství svého a před svými vzbouřenými sedláky do Vídně se utekl a před královnou a císařovnou stěžoval si do této vzpoury a do nebezpečí, jaké vrchnostem hrozí, byl tázán od ní, zdali snad císař sedlákům těm svobodu přímo neslíbil ? Zdali tomu tak, pak že věru není s podivením, že tolik proti vrchnostem svým se byli odvážili. Dle toho všeho nechť potomci uváží, za jak těžkých a jak nebezpečných časů žili jsme v tomto století, zvláště když zkaženost mravů v lidu den ode dne se vzmáhala a lid selský dávkami přetížen, posléze ? zoufalství byl dohnán.

Zaniklé továrny keramické na Moravě.

Sděluje Frant. Kretz.

Ačkoliv na Moravě hrnčířství za dávných věků utěšeně kvetlo a téměř ve všech krajích rozšířeno bylo, přece naše musejní sbírky neposkytují nikde soustavného obrazu o zaniklém vynikajícím tomto průmyslu moravském. Můžeme říci, o keramice moravské je tak málo známo jako o sklářství.

Za dnešních časů je pátrání v obou těchto oborech velice nesnadné, poněvadž není po ruce s dostatek ani zápisu ani materiálu věcného. Předměty z dávných časů rozneseny jsou po musejích celého světa, četné války, jichž dějištěm byla Morava, byly příčinou, že celé spousty archivů byly zničeny, rozvezeny, dílem barbarsky rozprodány. Povaha pak zboží samého je taková, že jednotlivé kusy jen tak říkajíc zázrakem zachovaly se po dnešní časy.


*) Jan Nep. lír. Buquoi, jehož manželkou byla Terezie hraběnka Paarová.

Předchozí   Následující