Předchozí 0211 Následující
str. 184

Týž Michael Kaufer, který získal si neocenitelných zásluh o zvelebení tovarů vranovských, založil r. 1823 podobnou továrnu v Kravskú na Znojemsku, která podnes existuje a vyrábí zboží kuchyňské, hračky a jiné drobné předměty.

Fayencová továrna byla prý též v Ly si cích na Boskovsku, nemáme však o tomu bližších zpráv. —

V některých spisech připomíná se též keramická továrna v Hodoníně, avšak jsme toho mínění, že tato bude asi totožnou se sousedskou holičskou, která nad ostatní vynikala svými znamenitými výrobky pod mocným a patrným vlivem selských hrnčířských mistrů moravských i z Uh. Slovenska, zejména z mistrovského Sobotiště.

Bohužel zanikly tyto továrny, tak jako i po domácku po staletí konaná výroba pěkného hliněného zboží, které oku lahodilo ladnou formou, živou glasurou a originelním pomalováním. Dnes porculán a kamenné zboží po většině nevkusné, ledabylo povrchně pomalované vytlačilo starou výrobu nadobro a nelze dnes vůbec ani pomýšleti na to, že by se lid náš navrátil ? tomuto starodávnému pěknému řemeslu.

Dnes pracně sháníme zbytky a vážíme si jich. Továrničke výrobě se vůbec v oboru tomto nedaří, protože továrny podobné nevznikají.

Preškoda toho průmyslu, který zvláště byl karakteristickým pro Moravu, neboť nikde nebylo tolik továren jako zde a rovněž i tolik dovedného a způsobilého lidu, vychovaného arci od zkušených mistrů selských.

S továrnami zanikly i všecky podrobnosti o tom, kterak se hlíny míchaly, kterak se pálilo, kterak se stavěly pece, kterak se dělaly gla-sury, — což je velmi dôležito — a jaký byl postup při práci. Toto vyzkoumati bylo by velmi důležito.

Kéž najde se hojně pracovníku bedlivých, kteří budou věnovati pozornost tomuto znamenitému, avšak tak záhy zaniklému průmyslu moravskému, který se ani řádně rozvinouti nemohl, abychom co možná nejvíce nabyli světla v tomto oboru, který sloužil Moravě ke cti a chloubě.

Haltýře.

Píše a kreslí Jaroslav Mančal.

Jíž několikráte bylo psáno v Čes. Lidu o zajímavých starodávných zámcích dřevěných. Z té příčiny odhodlal jsem se podati do tohoto časopisu ukázku staveb, při nichž na Zálesí*) užívalo se výhradně a dosud zhusta těchto zámků. Těmito zajímavými stavbami dřevěnými jsou


*) Zálesí — krajina od V. Jeníkova ? Humpolci.

Předchozí   Následující