Předchozí 0241 Následující
str. 214

písních mezi Kozáky, nalezné je tam, zrovna jako byly nalezeny mezi Blatáky.

Po mém rozumu to byly poměry společenské a historické, v nichž sousední ty kmeny žily a se vyvíjely. Blatácké osady na Soběslavsku a Veselsku bývaly poddány vrchnostem, které své poddané tak neutiskovaly, jako byly město Soběslav a rod knížat Schwarzenbergů. Kozáci náleželi chudším vrchnostem, byli tudíž více dřeni a sužováni, a tuto svou náladu už také ? vůli svým pánům dávali na jevo oblekem skromnějším a ne tak křiklavým.

Sňatky mezi oběma kmeny sousedícími nebývaly před 40—50 lety příliš hojné. Sám pamatuji jenom dva případy, kďe se provdala Kozačka do Klenovic a Blaták z Klenovic do Hlavatec. Stalo-li se to však, nevěsta i ženich ihned po svatbě změnili svůj kroj. Příčina toho leží na snadě: byli by se vydali říznému výsměchu a útržkám, jimiž se oba kmeny mezi sebou stíhaly.

Konečně ještě jednu poznámku. Říkáme: Slovák, Slováci, Slovácko (vedle Slovensko); Hanák, Hanáci, Hanácko; Kozák, Kozáci, Kozačko; obdobně se má tedy také říkati a psáti: Blaták, Blatáci a Blatácko, jak si lid ten za starších dob ani jinak neřekl Podobně říkali »Blatačka« a ne »Blatka«, jako »Hanačka« a ne »Hanka«, »Kozačka« a ne »Kozka«. Ujmulo-li se slovo »Blatsko«, jest novodobé, a nemělo zavdati příčinu ke jménu »Blatsko« místo »Blatácko«.

Rady J. Košetického r. 1690 na každý měsíc.

Z rukopisu knihovny kláštera strahovského „Quodlibet", tom IV., pars II., vypisuje knihovník strahovský Dr. Izidor Zahradník.

Januarius.

Tohoto měsíce práce tvá ať jest: Opravu do zahrad a na pole vyvážeti, dříví ? stavení, ? palivu a na prkna k píle voz, obilí na obilnicích přesejpej, mouku mlíti a slad dělati dej, vína stěhuj, dívky at předou a peří derou, ty pak, hospodáři, ? mlatu pilně přihlížej a pomalu ječmen a oves i hrách ? setí mlátiti dej. V zahradách na stromích pavučiny sbírej a co suchého osekej. Tohoto měsíce línají koně, protož mají se pilně hlídati, hřbelcem dobře česati a čistotně chovati, tak aby jich přibývalo.

Leden pouštění a lékařství brání,

teplou žílu, která jde nd sleziny,

na levé ruce doj zatít, setř se zimy,

teplých koí'cnných krmí, vína, lázně

můžeš pro žaludek užívat vážně.

Ledna, měsíce chladného

požívej vína dobrého,

slunce vchází na Vodnáře,

dlouhá noc se od nás beře.

V tento čas se mejti, můžť lehce škoditi, užívej pokoje, střídmě se chovaje.


Předchozí   Následující