Předchozí 0288 Následující
str. 261

nepohnutě tak dlouho, pokud ras popíjel, a pak na jeho příkaz vyšvihl se na káru a zde pokojně ulehl.

To byl jedenáctý oběšenec, kterého si ras ten domů přivezl; ještě potřeboval jednoho, aby se stal katem. Stal-li se jím skutečně, nevím. Leží pochován na hřbitově skutečském, kde tělo jeho, prý úplně neporušené, dosud odpočívá."

Hospodářské prostředky a recepty v knížectví Frydlandském.

Sděluje Dr. J. V. Šimák.

Rukopis turnovského archivu, opatřený prozatím signaturou 311b, má titul tento: Vyznamenání věcí všelijakých, podle nichž se za regi-rování urozeného a statečného rytíře p. Adama Chvála Kunáše z Machovic, nařízeného, nad hospodářstvím splnomocneného kommissaře v knížectví JM. kn. Frydlandském řídilo a spravovalo. Je to vzácná instrukce hospodářská, důležitá pro historii agrární, jež známa je jen v několika opisech. Stručně pojednal o ní J. E. Dr. Ant. Kezek v Dějinách cech a Moravy nové doby sv. II., kamž odkazuji. Náš přepis učiněn byl r. 1645 písařem Václavem Joannidem Čáslavským.

Na konci instrukce písař zapsal snůšku prostředků a lekovadel, plných zajímavých zvyků a čárů pověrečných, jakž očitě se spatřuje.

O pšenici. O pšenici aby snětivá nebyla. 1. Když pšenici síti má, aby snětivá nebyla, tyto věci na pozoru jemu jmíti sluší. Předně dáti pozor, aby dvě světla, totižto měsíc, slunce, když seje, nebyly na nebi. Druhé, vítr od půlnoci aby v tu chvíli, kde seje, nevál, nebo ten když věje, jest velmi škodný. Měsíc když nahoru jde, dáti pozor a síti pšenici po ránu, až ? polednímu. Po poledni, pakli jest měsíc na plně a schází, síti pšenici po poledni až do večera. Pokudž pak již měsíce na mále jest, že již dochází, tehdy dáti síti teprva pšenici k večerou po 22. a '23. hodině a můžeš síti až do noci.

Jiné o pšenici snětivé. Beránka v velký pátek před sluncem východem dáti zabiti a z něho tý krve nachytiti a potom když se na zimu pšenice šije na hromadu zmíchati a tak s ní síti.

2. Těchto špůsobů při seji pšenice požívati dobrá věc, tak že snětivé nebudou, nýbrž velmi čistotné. Když ponejprv z rozsívky pšenici (seješ), bráti a to proti slunci řeknouti: „Budiž toto semeno v této roli tak čistotné a jasné, tak jako slunce a měsíc na obloze nebeské čistotný a jasný jest. f Ve jméno Otce f i Syna f i Ducha svatého. Amen." ? tomu modlitbu Páně a pozdravení andělské a potom ve jméno Boží síti.

3. Pro snětivost pšenice jak se chovati, aby čistá zůstala. Na štědrý den hruškou stromem suchým štěpným neb planým topiti, byť se


Předchozí   Následující