Předchozí 0289 Následující
str. 262

třebas při vohni i vařilo u večer, potom to uhlí z stromu hruškového učiněné na hromadu shrnouti a ráno na Boží narození ten popel s tím vším do ňáké nádobky vzíti a v suše až do tohoto času, kdy se pšenice síti má, jej schovati a míti, potom skrze říčici pěkně na hromadu pšenice prosíti, která k setí přihotovena jest, uhlí co na říči(ci) zůstane, to se preč zahoditi má. Vyvezouce na pole, když ji má síti, říkati tato slova: „Bodej tato pšenice byla tak čistotná, jako jest Panna Maria byla, když jest šla k ouvodu svatému". Ty slova po třikráte opáčiti a naposledy: „f Ve jméno Otce f i Syna f i Ducha svatého, amen, všejednoho Hospodina." A potom můžeš síti. vsejíc sám ten, který říkal, nejprve na tom poli tři záhony, potom za ním kdokoliv.

4. Pšenice aby snětivá nebyla. Na den svatého Jana stětí hlavy ráno do slunce vejchodu žabí prase anebo hus a tu krev ceď do nového hrnce do kyselého vocta a schovej ji; když máš rozsívati pšenici, vezmi tu krev vomoče v ní ruku pravou a levé po třikrát potři a rozsevačkuf také tou krví pokrop; to ať učiní, kolikrátkoliv osob bude rozsévačů; doseje večera, té rozsévačky domů nenos dotudž, dokudž nerozseješ pšenice, ale do brázdy na poli zakopaje, schovej. Ta pšenice bude pěkná, nebude snětivá a vrabci nebudou ji jísti. Toho užívá každého roku pan Eadkovec.

5. O pšenici bílý. Pšenice semen bílých, ta se neseje na jaře, než na podzim, však kdo chce koštovati nětco na mále, ten může vsíti do země, kdež prvé předešlého roku bylo zelí, a uzří, že toho roku nepo-roste, jen drnem se jako louka to osetí popne, kteréž nechati až zase přes 'zimu, na druhý rok dá užitek hojný. Když se trefí, že některého roku okolo vánoc sněhu není a vorati se může, tehda může se na štědrý den jaré žito síti a jest zkušeno, že potom na jaře pěkné a dobré bývá.

6. Aby pšenice pěkná byla. Když máš rozsívati, klekna na pole, říkej takto: „Pane Bože, račiž požehnati svým božským požehnáním tak, aby byla tato pšenice krásná, čistá, tak jako byla čistá Panna Maria matka Boží. Toho mi dopomáhej f Bůh Otec f Bůh Syn f Bůh Duch syatý amen.

7. Jaré žito učiniti. V Štědrý den do poledne vezma z vrstvy kolik mandel, kdo jak mnoho chce, po tom vymlátíc je, můžeš na jaře síti, porostef jako jaré a potom zase na zimu.

8. Pravá sečení kdo chce míti a se doplemeniti žita bohatého. Aby dal síti na zimu jaré žito však pěkně vypravený a vyčištěný a to do dobrý a dobře zdělaný země, že z něho potom bohatý žito bude a velmi plynný.

9. Jiné pro snětivost pšenice. Napáliti z dříví hruškového, jablon-nového a dubového na Vánoce a Velkou noc, svatého Ducha, do slunce vejchodu popele a když pšenici síti chce. zmíchati na hromadě s popelem, jak mnoho popela máš, pšenici, a to obé spolu s ní. Zkušeno jest od mnohých.


Předchozí   Následující