Předchozí 0325 Následující
str. 298

4. Umí-li, aby krávy mnoho mléka dávaly, aneb umí-li užitek odjímati? — Aby krávy mnoho mléka dávaly, neumím nic ani neumím užitek odjímati.

5. Poněvadž .praví, že jest katolička, bývá-li každoročně u zpovědi a přijímání? — Nebyla jsem u zpovědi od 5 let pro toho kluka ze Hlíny, že mně škodil.

6. Umí-li vlky posílati a po čem se vlk poslaný pozná? — Přísahám Pánu Bohu, že neumím vlky posílati, na mou duši nevím, než Hlinský pastýř umí vlky posílati; poslaný vlk se pozná, mívá okolo hrdla bílý kruh jako obojek a otevřenou hubu.

7. Umí-li co Kolenecký pastýř s posíláním vlků? — Kolenecký pastýř posílá vlky dosti často, někdy jest kulhavý, někdy ne.

8. Kterak takového kouzedlníka, který vlky posílá a škodu činí, může poznati? — Kdo chce, aby na jevo přišel, tehdy musí vzíti krve pokousaného dobytčete, hadr, nedotýkaje se ho holou rukou, do té krve namočiti a to na horké místo v peci dáti, potom do komína pověsiti, aby dejm z peci přes to skrze komín co nejvíce šel, tehdy ten jistý, který jest vinen, přijde. A tam jsem Hlinskému udělala, že třetí den přišel do vsi.

9. Má-li takový kámen a hrtan jako Hlinský pastýř? — Kamene ani hrtana nemám.

10. Umí-li slaviti dobytek aneb stavený najíti? — Dobytka stavěti neumím ani najíti ani vodou nekropím.

11. Zdaliž ví, že by Kolenecký pastýř uměl stavěti dobytek? — Já nevím, umí-li či neumí.

12. Zdali na velký pátek kohoutem neb holubem stádo sobě opravuje? — Na velký pátek před slunce východem vezmu holuba jakékoliv barvy a zabijú ho, do té krve šňůru namočím a tu šňůru na průhon roztáhnu a stádo přes ni přeženu; a když uhlídám vlka, že ? stádu jíti chce, tehdy palce při ruce zavru a říkám: stůj, vlku, stůj a nehýbej se, a on stojí. Více neumím, račte věřiti, ani na štědrý den nic nedělám. — A poněvadž ona jak na Koleneckého tak i na Ondřeje Hlinského pastýře ukazuje a se vyznává, předvoláni oba, aby sobě do očí mluvili, co jeden o druhém ví. A jakž jest Ondřeje Koleneckého pastýře přicházeti spatřila a že zdlouha kráčí a kulhá, řekla: Pojď, pojď, jak nejsi tak kulhavý, jak se děláš, a ty běháváš jako kůň.

Na otázku, jestliže jest pravda, že on umí vlky posílati, v oči jemu mluvila, a že umíš dobře posílati; což jsi neposlal, vlka kulhavého, jak šel od Kolenec stezkou, kudy sediaci do kostela chodívají, a pes náš od stáda běžel proti němu, co jsem křičela, nechtěl se zastaviti, a Soko-líková křičela, že bude po psu, že ho vlk vezme. A když pes ? vlku přiběhl, nic mu neudělal, jen ? sobě čmuchali, a vlk zase ke Kolencům šel. — Na to odpověděl, že sama umí dobře vlky posílati, že jí za to Hlinský pastýř i chytil. — Ona zase Koleneekému: jak ty dobře umíš kaziti, což když jsem tobě hrozila, budeš-li mi kaziti, abysi se hleděl, řekls, bojím se tebe jako košile.


Předchozí   Následující