Předchozí 0328 Následující
str. 301

Kroje z Jičínska z r. 1826.

Se 2 puvodními barvotisky.

Píše Dr. Čeněk Zíbrt.

Podávame v tomto čísle další ukázky lidových krojů z archivu Musea království Českého po laskavém upozornění p. archiváře V. Schulze.

Vyobrazení kroje lidového na Jičínsku připojena jsou ? zásilce úřední dne 30. ledna 1826 z Hořic. Oznamuje se tam úředně, že je nesnadno podati popis slovný, jak se nosí lid tamější, že by slova nevystihla představu o něm. Za to že zasílají vyobrazení. Jsou to vyobrazení svobodných (Jonáka se známým cylindrem nízkým, s kazajkou krátkou, knoflíčky hustě posázenou, se zelenou vestou, v koženkách a vysokých botách — děvče rs holubinkou, šněrovačkou, červenou sukní a sněhobílou zástěrkou), dále vyobrazení mužského a ženského kroje v letech prostředních (muž v plášti, s rukavicemi, přehozenými přes rameno, s čepicí charakteristickou pro tamější úbor, ženy v kožíšku, se šátkem na temeni zavázaným), dále vyobrazení kroje lidí starších.

Podáváme (díky za laskavou hojnou podporu si. městské rady a si. okresního zastupitelství v Jičíně) barevné ukázky těchto vyobrazení, z nichž hlavně zimní kroj mužský velice případně byl vybrán na ukázku rázovitého kroje tamějšího

Vyobrazení naše při nynější dokonalé, věrné reprodukci opět jasně poučují, jak dlužno si představiti kroje lidové na začátku tohoto století na Jičínsku.

Pověsti z Jičínska.

Podává V. Janoušek.

Proč nemají v Jičíně posvícení. Stará pověst praví, že v Jičíně nemají posvícení proto, že prý nechali o posvícení žebráka umříti hladem. Pověst ta se asi zakládá na tom, že se neslaví posvěcení chrámu děkanského, nýbrž chrámu sv. Ignáce, první neděli v říjnu. Za druhé, že v Jičíně se neslavívalo tak okázale jako na vsích.

Zvonění proti mračnům. Za dob starých užíváno proti hrozivým mračnům prostředku, zvonění velikými zvony. Také některé zvony byly jen ? tomu zřízeny, aby mračna rozháněly. Podobně se stalo i v Jičíně. Dne 23. července 1776 ? ?'? hod. odpoledne se hnala mračna od Lorety. V Jičíně zvonili všemi zvony, aby nebezpečná mračna rozehnali. V tom blesk udeřil do věže kostela sv. Ignáce, kdež několik vojáku, zvoniti pomáhajících, omráčil (ale šťastnou náhodou prý všichni zase


Předchozí   Následující