Předchozí 0357 Následující
str. 326

Tyto řádky mají též úôel objasniti některé věci, jež jsem na svých cestách Slovenskem sebral a dále sbírati mám pevnou vůli. Zkušenosti své sebral jsem šestiletým zabýváním se keramikou slovenskou, pocházející h4vně ze Sobotiště, Dobré Vody, Dehtic, Boleráze a okolí těchto středisek. Místa tato jsem několikráte navštívil a před i po Výstavě Národopisné do Prahy více kusů — (snad ke 200), z nichž mnohé krásné typy byly — sem zaslal.

Ze sbírky své, kterou po čtyři teta obtížně jsem si pořizoval a pořizuji, pak ze sbírek mnohých příznivců svých na Slovensku doufám, že se mi podaří s jistotou určovati původ (není-li značky), dobu (není-li vročení) a později i vynikající mistry jednotlivých kusů keramických.

Původ dlužno hledati v následujících místech: Sobotišti, Dobré Vodě, Dehticích, Bolerázi, Modré, Stupave, Levarech; pak: v Trenčíně, Novém Městě n. V., Fraštáku a konečně Holiči. Toto byla hlavní střediska průmyslu džbánkářského, kolem nichž pak nalézaly se dílny tyto: kol Bolerázu: (v Prešpurské stolici) Suchá, Klčovany, Košolná, Zvončín, Častá, Smolenice; kol Dehtic: Vrbové, Chtelnice (hrnčířství); u Dobré Vody: (stol. Nitranská) Březová (hrnčířství); kol Nov. Města: Beckov, Stará Tura; kol Trenčína: Srnie, Beluša, Piechov a Bolešov.

Také zboží z okolí středisek výrobních neslo jméno středisek těch. Tak na př. všecko je Boleráz, co v okolních dílnách se vyrobilo, ač nese -vlastní někdy značky.

Značky ty jsou nejvíce začáteční písmena jmen osad, kde předmět se zrobił, a též bývají to — ovšem zřídka — monogramy jmen mistru, kteří nádoby malůvkami ozdobovali. Písmena ta ať tato či ona bývají obyčejně na dně nádoby hnědou barvou nakreslena.

Boleráz je v tomto ohledu nejjistější, neboť téměř všecky nádoby z různých dob i rozličných mistrů jsou poznačeny písmenem 2? aneb všemi písmeny toho jména. Rovněž Sobotišť určuje se dle písmene S a Holič dle H.

Řidčeji, ba velmi zřídka objevují se značky na nádobách z Dehtic a Dobré Vody pocházejících. — Stupava má St, Levary L, Košolná K, Modrá M atd.

Neznalce tato písmena však by mýliti mohla, neboť mohou znamenati;



I jména několika uvedených míst výroby mají táž začáteční písmena, což ? pomýlení určovatele přispívá. Ve případech rozpaků, kam ten neb onen kus zařaditi, pomáhá svérázný typ výrobků toho kterého místa výrobního.


Předchozí   Následující