Předchozí 0364 Následující
str. 333


Aby se glasura neloupala, poléváno u některých mistrů dvakrát Pevnost a stálost glasury záležela ovsem také a nemálo na hlíně a písku upotřebeného.

Sobotišť měl hlínu výbornou, která se kopala jen na dvou místech jeho kotáru: pod »Vápenkami« a na »Kalvínskych hrobech«.

Dehtice braly dříve hlínu na kotáru Chtelnickém, sousedícím s kotárem jejich, kdež byla hlína velmi dobrá; nyní kopou na vlastním kotáru, kdež je hlína méně cenná.

Dobrá Voda má hlínu na blízkém návrší, kdež poblíž založen byl hřbitov. Jen písku dobrého nemají Dobrovodští a musí jezditi proň do Dehtic, platíce za fůru 2 zl. Písek tento obsahuje hojnost lesklých látek a tím je kvalita jeho zvýšena.

Všichni džbánkáři chválili zboží své na úkor druhého, a tak všechno zboží mělo tu dobrou vlastnost, že mu horké neškodilo, všechno mělo lepší formu, lepší malůvky atd.

Dnes výrobky téměř všech tehdejších dílen chválí samy mistry své i materiál, z něhož povstaly.

Myslím, že by hříšno bylo, aby se výrobě starodávného brnčířství a džbárikářství dalo zahynouti. Dnes pídíme se po těchto starožitnostech, a když bychom mohli vzkřísiti staré to umění ze mdloby a zachrániti je před nezaslouženou smrtí, neučiníme k zachovaní jeho ničeho?

Zajisté, že postaráme se o to, aby se tento rázovitý průmysl a umění národní obrodily a zase nejen dostihly dobu rozkvětu svého, ale ji přestihly. Odborné školy a odborníci praví zajisté by ? tomuto obrození mnoho přičinili.

Kéž snaha: zříditi v nejbližší době školu a dílnu keramickou u nás na Moravě potká se v rozhodujích kruzích se sympatiemi zaslouženými a dojde tak brzy svého cíle.


Předchozí   Následující