Předchozí 0386 Následující
str. 355

nad Sázavou), ačkoliv již na celém ostatním Ledeěsku a sousedním Dolno-kralovičku více o něm potuchy není. Ještě před 30 roky chodili Řehoři v Chřenovicích, Koutech, Šetějovicích, ano i v Ledči.

Nechme však minulosti a zavítejž, laskavý čtenáři, s námi na pov-čátku března do Kožlé! Tam dosud školní mládež těší se každoročně »na Řehoře«, a matky utěšují rozmrněnou drobotinu v době před 12. březnem-slovy: »Budou chodit Řehoři« nebo »Budou chodit za Řehoře«. — Skutečně také již 3 nebo 4 neděle před sv. Řehořem činí se ? slavnosti této' přípravy. Ve škole totiž ustanoví se 5 žáků rozličné velikosti tak, že jeden — vůdce — jest z nich největší a ostatní 4 sestupně menší a menší.. Při výběru žáků hledí se také mnohdy na prospěch jich ve škole. Bývajíť to pravidelně žáci nejlépe se učící a nejsnadněji chápající, jimž přidělí se příslušné úľohy k naučení. Žáci pokládají vyvolení toto za Řehoře za. vyznamenání a s radostí zjevnou pyšní se tím oproti spolužákům nepovolaným. Což divno, že Řehoři bývají synáčkové mnohdy rolníků zámožných, a podnes mnohý majitel usedlosti s potěšením se přihlásí, že když byü mlád, též byl Řehořem!

Jako vždy, tak i nyní řídí se vše ve škole. Když se chlapci úkolům« přiděleným dobře naučili, dají si ozdobiti krejčímu oděv. Týž obšije kraje-kabátů, rukávu a kapes rozličně vystřihovaným barevným papírem; ná-prsniee ozdobí vystřiženými hvězdami, kteréž přišije též na límec. Pravidelně převládá barva červená. Čepice ozdobí papírem zlatým nejprve kolem-a pak křížem napříč, načež každému připevní na levou stranil téže-»fedrpuš«, ? němuž látku poskytnouti musí kohouti. Dále opatří si chlapci šavle dřevěné, červeně, žlutě nebo černě natřené, které zavěšují si po bok za přepásaný povij an, jenž po starším způsobu veden jest přes levé rameno, prsa a záda a konečně okolo boků. Výzbroj svou doplní dřevěným kverem. Úlohy »Řehořům« svěřené jsou: 1. kaprál (vůdce), který nosí

pokladnu (žejdlík papírem povázaný), 2. fendr, 3. turek, 4. bratr a 5. malý

žáček, jenž nosívá košík, do něhož sbírá vejce.

Přistrojeni a ozbrojeni sejdou se ráno v den sv. Řehoře ve škole, načež jdou nejprve do přiškolených obcí Bojiště a Velké, někdy též navštíví Kouty a Lhotu. Když tyto obce sejdou, obcházejí Kožlqu.

Při vstupu do obydlí pozdraví všichni jednohlasně.: »Pochválen Pan Ježiš Kristus«, načež postaví se do řady dle svých hodností tak, že kaprál stojí na prvém místě v pravo a malý žáček na posledním v levo. Nyní jednohlasně sborem zpívají:

1. Učitele velkého, Řehoře svatého, dnešního dne svátek ctíme [:ke cti, chvále jeho.:]

2. Kdo své dítky miluje, vede je ? dobrému, ať své syny dá do školy, [: ať se učí tomu.:]

3. Nejprv Boha znáti, Stvořitele svého, o víře je vyučovat [:v Krista, Syna Jeho:]


Předchozí   Následující