Předchozí 0428 Následující
str. 393

Druhé „říkání" z Hartmanic zní: „Pantáto a panímámo, dnes nesměle do vašeho domu kráčíme, všecky za to prosíme a žádáme, neboť nejní ani jeden z nás, aby jsme vás nebyli v něčem rozhněvali — tak vás za to prosíme a žádáme, aby jsme odpuštíno měli a jako vaši věrní dělníci do vašeho domu přijmutí byli. — Pantáto a panímámo, když jsme st do vaší tírny sešli, tak sme tam překrásných „hrstek" našli, tak sme se ve spolek usnesli, co z nich budeme dělati, pantátovi a panímámě věneček víti. Pantáto a panímámo, my vám vinšujem, co vám Bůh všemohoucí požehnati ráčil, aby jste ho ze svýma dítkama a čeládkou Vb zdraví a vesele použili; kdyby vás Bůh všemohoucí z tohoto světa vod živých ? mrtvým povolati ráčil, tak my vám vinšujem, aby jste před tváří Boha Otce patřili a korunu Krista Pána obdržeti mohli; to my vám vinšujem á vinšovat neprestanem. S Bohem na shledanou. Budete-li nás chtět poslouchati, budeme vám dále vinšovati („kocour" se odevzdává). Tento věneček zelený z rozmaryny jest pletený, ne ale z rozmaryny, také z konvalinu, kdo chce takový zelený věnec míti, musí do dalekých krajin jíti, a to ? takovému zahradníku, který je ve svých zahradách pěstuje a od něj se to draze kupuje."

„Kocour" se zavěsí buď na hlavní stěnu světnice, neb nade dvéře. — Hospodář poděkuje, pochválí tředle, že pilně pracovaly, a dá jim zavdanou — kořalku, neb čaj, kávu a buchty. Tředle usednou kolem stolu a zpívají buď písně světské, aneb nejvíce nábožné.

Připadne-li konec tření v masopustu, oslaví se „dotěrek" v Sádku také muzikou, při které však platí hudbu a veškeru útratu za „hochy" tředle. ' .

Podruzi.

@P@Příspěvek ku právním zvyklostem lidu jihočeského. Podává Anna Šebestová-Ledecká.

Příspěvek ku právním zvyklostem lidu jihočeského. Podává @A@Anna Šebestová-Ledecká.

Zámožní čili „velcí" sediaci mívají mimo čeládku, t. j čeledíny, pasáky, děvečky starší, mladšinky, voláky, pohůnky též podruhy. Podruh jest ženatý člověk, který svého hospodářství netává mimo byt různé prostředky ? výživě, začež má zase jisté povinnosti.

Obyčejně nachází se byt podruha v chalupě, oddělené od obydel-ného stavení hospodářova, nejčastěji vedle stájů; malá okénka mívají vyhlídku do dvora, zřídka jenom do sadu. V „podruží", jak se říká, mívá pomaje, žije s rodinou svou u rolníka, dosdruh světnici ? bydlení, chlév pro krávu, půdu, sklep a kurník, na dvoře pak chlívek pro nějaké to prase a místo na hnůj. Hnoje hledí si podruh nadělati mnoho, a to z této příčiny. Hospodář mu ho svým potahem vyveze na své pole, a co se pohnojí, obdělá a oseje žitem, svým


Předchozí   Následující