Předchozí 0458 Následující
str. 423

šovští vždycky — pozdě. V Brtné mají špatnou pastvu. Proto chovají mnoho koz. Odtud »kozí« Brtná. O jednom občanu brtenském se vypravuje, že přišed jednou do města ? pekaři, nezavřel za sebou dveří. Pekař vybídl ho, aby zavřel. Ale bodrý venkovan odtušil: »Já zapomněl, nejsem na to zvyklý. My u nás lezeme do chalupy dírou a na noc ji zandáme otepí. Toho »prkna« my u vchodu nemáme.« Proč říkají Poříčským »zelení mužíci«, nevíme. U vody jsou. Staršího původu jest přezdívka »starořezanci«, jíž titulují Starobříšťské. Pochází »prý« z dob náboženského sektářství. — Strměšané —jsou pravoslavní. Na své cestě našli jsme i jednu slovní hříčku ze jmen osad: »Ježov zahrádku sněd«, t. j. Ježov, Zahrádka, Snět, obce okresu Ledečského.

Pověsti o křížích, otištěných ve dřevě.

@P1. Křís ve dřevě z Třeboratic r. 1848. Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

O kříži ve dřevě ze Třeboratic vypravuje K. Amerling, Posel z Budce 1848, str. 430—431: Dne 8. listopadu b. r. přinesl p. Václav Pelíšek, učitel z Třeboratic, do učitelských porad v Budči kus olšového dříví ze Staro-Boleslavska, v němž při štípání 6. června t. r. nalezen byl kříž velmi pravidelně představený, asi této podoby -(-, vlastně dva takové kříže, z nichž jeden je patrný otisk druhého.

Věc tato zavdala příčinu ? mnohonásobným domněnkám. Někteří myslili, že je to pravý varující zázrak, neboť nalezen byl před pověstnými v Praze červnovými dny. Jiní zase, že před lety, dokud strom ten olšový byl mladý, kdosi snad tenký plechový křížek do vnitřku vtloukl, načež to celé zarostlo, a nyní při kálání jen černý trupel téže podoby zbyl. Jiní ještě jiné domněnky dosti pověrečné, ano i oumyslné zhotovené uváděli, nicméně každý z p. učitelů se obdivoval, nevěda, jak si tuto věc dosti vysvětliti.

Jelikož nám taková nevědoucnost a komítání v úsudcích u národních učitelů lhostejná býti nemůže, a p. Pelíšek kus ten Budečské Přírodovně daroval, neopomínáme zde položiti vysvětlení, načež každý ještě jednou v Budči na tento kus poblednouti, a prozkoumav jej přírodovědeckýma očima sám o pravdě našeho výroku přesvědčiti se může. Dřevo samo je asi půl lokte dlouhé, 3 palce tlusté, na 2 díly rozštípnuté a má na každé vnitřní ploše obraz kříže, jehož přímá prouha je as 5", příčná 2U, šířka pak prouhu 2'/? vlasu.*) Dá-li se jedna polovice štěpiny na druhou, tu i oba kříže zevrub na sebe přiléhají.


*) Kříž ten je tedy menší nežli onen podobný v Sedlicích u Hor Kuten nalezený.

Předchozí   Následující