Předchozí 0460 Následující
str. 425

o dvou příčných břevnech a podoba Ukřižovaného: »Dřív v Litomyšli, nyní v Hoře Kuttný. Spívá se jako: Že všickni zemřeme, víme jistě atd.«

1. Poďte sem, Čechové s Moravany, poslyšte zde příběh neslýchaný; v Zemi Český v jistém místě Bůh Čechům okázal div zajisté.

2. Královská Armáda když jest stála, blíž Prahy udatně bojovala, Krista prosíc na tisíckrát, by jim dal vítězství to žádajíc.

3. Od Milost Generála Stahremberka majíc on v Armadi nedostatku \čfm by topil, kuchař strojil, poslán jest sloužící, by opatřil.

4. Poručení poslech, raytknecht věrný, pospíšil do lesa bez prodlení, sekeru vzal, aby štípal ? palivu a dříví by nasekal.

5. Spatřil jest volšový pařez jistě v zeleným hájeoku krásném místě; počal sekat, neprodlévat, pařez jest rozdvojil, aj hle zázrak!

6. Když jest byl rozdvojen špalek rychle, kříž Krista spatřen jest jak v zrcadle, u Moutoule, to je v pravdě, obraz byl ria kříži Spasitele.

7. Div byl ten předivný při Armádě, hned se jest rozhlásil a nenadále jest donesen a vyšetřen, špalek ten v ctný místo byl jest vložen.

8. O šťastný sloužící, Bohu milý, poklonu učinil hned v tu chvíli: přednes pánu Generálu, že nalez poklad ten, dostal chválu.

9. Pochválen, zveleben divotvorný o křížku Ježíše nalezený, Tebe líbám, srdcem vzývám, na stokrát tisíckrát chválu vzdávám.

10. Křížek ten spůsob měl jak špaňhelský, i taky v podobě jak Uherský, figura ta Pána Krista vyobrazení jest pravda jistá.

11. Měsýce července to se stalo, totiž dne pátýho dvacátýho, tisícího sedmistýho čtyrycátýho roku a druhýho.

12. Spasitel na kříži tmavé barvy spatřen jest, rukami tak rozpiatý, v červenalým to volšovým pařezu neb špalku rozdvojeným.

13. Na křížku Kristova Páně ruka byla jest spatřena figura ta, levá vejše, pravá níže, rozpjatý jest visel Kristus mile.

14. Považ, o křesťane, považ pilně, to znamení kříže neomylné, jak v prostředku toho špalku ? spatření jest všechněm na památku.

15. Neb když byl rozpoltěn na dvě strany, kříž leh jest vypadl bez poskvrny, nýbrž se vší tak, jak sluší, vyšetřen tak jest byl v uctivosti.

16. Krista Pána na kříži rozpjatým chtíc přijmouti rukami též hří-áníky, by pokání bez prodlení činili srdečně v Božský bázni.

17. Ej hle, nemeškejte prodlévati, ku Kristu pod kříž utíkati a svých hříchův litovati, též hříšný život náš napraviti.

18. Pročež my Čechové Kristu Pánu utíkejme se vždy pod ochranu, Moravané též upřímně, za svatý vždy pokoj my žádejme. AMEN.«

Vypravování liší se od zápisek Devotyho jen v tom, že Devoty vypravuje o špalku dubovém, kdežto dle písně nalezen kříž ve špalku olšovém.


Předchozí   Následující