Předchozí 0044 Následující
str. 34

hrubě9) nedovířál.86) Vyjedena na město, dalo sa syčať.97) A tož dyž sa nelza na to skládať,98; jaké to bude cosik.99) Tak to musí člověk enom na úchmatek100) dělat

Ja, sú včil ty plutoviny101) jak o Janě.

Šak sa ně zdá podlévá korubičky102) na věži zas sa obrátil polský.103)-

Ach, tá sa včil točí jak Kača v Čepici.89) Šak sa tym člověk nic nevyřidí. Tož bodajzdrav !104) Vijó!

A róchňaci33) jél.

Ja, Pámbu ťa opatruj! volá! za ním Křupala. A utřaci si rukávem koíule-zapotěné čelo, nasadil do kula hlúby10*) a dělal nad němá budu z celiny.1011)

Z Janírkového dvora vysýsnúl107) .košuláček, celý uvožgřeny, "IS)< v jednej ruce skybku chleba s máslem, ve druhéj prut.

Ogaři zahlédňaci ho, začali naň povolával:

Košuláku! Daj tabáku, zavezem ťa do Slováků.

Košuláček sa skovái.

Ja, což ho nenecháte, dyť je malučky! okříkál1"9) jich Křupala. Bodaj by vás hus kopla zadní nohů!89) špasovál s němá. Šak jak vám sem-spadne kyčkrlé, nedám vám ho za to.

Ale., kyčkrlé už . bylo v Janírkovéj rýně. Tož chlapci, že sa budu hráť.zas »namžíkanú« no) a už sa čídili:111)

Jeden, dva, tři, štyry, pět, kovář kuje hřebík, cvek,11-) diťa pláče, bude deňj — kerý chcete, děle ven!

,V járkoch ešče ryčala49) sněhová voda, co přetékala z cisterně,113)» ale chebz'.14) už pučáí, na vrbách bylo plno kočiček a brozgllr>) na stro-moqh sa rozvíňál. Bylo, vesno.116)

II..

Byli naši, byli,

aj my sa pominem po matučkéj chvíli.

Byla Boží neděla. Křupala zbrchajaci117), sa, vtrh na nohy rozpjaté-papuče a pomodlil sa na lávě. Dopravjali včera k jarmaku dlúho do noci — za stativama118) na lávě ležát dotkaný půkúsek, z obúch konců zahrnutý — tož si pohovjél deléj. Lebo jak člověk stárne, tož ty kosti už nechcú slúžiť, nechcú.


96) nedůvěřoval. 37) Drobně silně pršeti; drobně slabě: siholil 98) spoléhati. ", cosik, jaksik, dysik, jakésik a pod. — h přisouvá se (nepravidelně; na
kcnci věty aneb před následujíeí samohláskou. l0") Uchmatiť-------uchvátiti. "").
stálé deště. '"') Korubica - korouhev. 103) t. severní (vítr). "") Bůh dej zdraví. Pod. Chvalbuď (Pochválen buď Pán Ježíš Kristus). 105) košťály. im) chvojí. "") vyhledí. l05) umazaný ve tváři (zvi po pláči). 109) zakřikoval, napomínal. ""; Též „na skovávanú". Kdo byl vyčídén, mžíce, t. stoupne si někam obrácen k ostatním zády a zamže (zamhouří) oči, až mu ostatní dají znamení, že jsou poschovávaní. Dělajú sa ně v očoch mžičky. '") Čída = řada. Až na ťa přídě čída. H2). cvoček, kolík. Zacvekovať ďúru — zaraziti kolíkem. 113) z kaěny. "4) bez. "5) poupata na květ (cum.). "6) jaro. "7) Zbrchať sa — povstati namáhavě (také-z nemoci). ''8) Stativa — stav soukenický.

Předchozí   Následující