Předchozí 0050 Následující
str. 40

Dopisy V. Krolmusa V. Hankovi.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

Vbibliothece Musea království Českého v Praze v oddělení kor-respondencí chovány jsou listy, jež zasílal starožitník a sběratel lidového podání V. Krolmus bibliothekáři musejnímu V. Hankovi. Otiskuji je všecky, ač" všecky nejsou stejné důležitosti. Vysvitne z celku tohoto, jaký byl poměr mezi oběma, jak přilnul V. Krolmus k vlasteneckému ústavu našemu. Vysvitne dále, jaký osud stíhal šlechetného vlastimilá v životě a činnosti jeho. Zároveň poskytuje tato korrespondence výhled) do zátiší domácnosti Krolmusovy, jak žil, jak pracoval, jaké měl tužby a záměry. Uveřejňuje tyto listy, pokračuji v přípravných pracích již oznámených k sestavení životopisu V. Krolmusa a kritického výběru z jeho-snůšek lidového podání českého.

1.

Milovaný příteli!

Pro národní České Museum posílám příležitě horlivé modlitby české od Végy atd. Pošlete mi s touto příležitostí ze Strahova po paní zpráv-covi ten Život Svatých od r. 1459 aneb jsem léta již zapoměl.

Vašemu V Křesejně d. 4. května

1829. V. Grolmusovi

Expositovi. Jaký účinek má illuminací ?

2.

Milý Příteli!

Životy Svatých, které jste mně poslati ráčili, jsem obdržel. —¦ Nyní opět posílám Našemu Národnímu Museum 3 pamětní peníze, kteréž jsem nalezl r. 1820 v Boleslavsku na poli u města Mšena, totiž MARTINVS III. neb V. pontifex maximus a na druhé straně : Glaves regni coelorurcn Tento, papež neb sv. tatík byl 1417 na den s. Martina za papeže zvolen.. Pronásledoval Husity atd. Druzí jsou Ruské.

V Křesejně d. 26. Června — 1829.

Václav Grolmus.

3

Drahý příteli!

Předešle jsem po svém bratru poslal Slav. Národ. Našemu Museum tři pamětní peníze, a nyní po mateři své obětuji nadřečenému Museum


Předchozí   Následující