Předchozí 0051 Následující
str. 41

latinsko-Česko-německou frasologii od Fr. Wagnera tovaryše Ježíšova v Praze 1762 vydanou. Až přehledám snad knihovnu, tak dostane Museum ještě rozličné spisy, které porůznu má

Váš D. 29. Června 1829.

Václav Grolmus

Křesejnský nad Ohrou.

4.

Milý příteli!

Opět láskou čistou k Vlasti Naší puzen, ochotně posílám Vlasteneckému Národnímu Museum I. Dictionarium quadrilinguae atd. 1683. II. Stříbrný třigroš od Sigismunda 1600. Při tom do Českého Musejního Časopisu pro ,pt. Pana Palackého posílám list Ferdinanda lího a do theolog. Časopisu Růženec. Račte přečísti ono vypracování, sem a tam, kde by bylo zapotřebí, poopraviti a Pánům Vlastencům podati atd.

Váš

Na Křesejně nejupřímější

dne 19. srpna 1829. Václav

Modlicí kniha censůru šťastně prošla, ničehož nevymazáno, jen litanie ke Všem Svatým: pročež proukažte se laskavým a přehledněte gramma-tiku podle Vašeho zdání přímého.

5.

Velejemný Příteli!

Letošního roku nalezl jsem v Košalovských zříceninách nad Třebe-nicemi v Litoměřieku dvě železné podkovy divotvorného spůsobu přiložené, kteréž našemu Slavn. Národnímu Museum s Historií latinskou pod názvem: >Historia de Haeresi Calviniana* v Praze r. 1724. vydanou za-silám. Přitom Vám známost dávám: že má modlitební kniha Slav. censůru šťastně prošla; pročež račte se laskavým proukázati, sem a tam pravidelně ponapraviti podle Vašeho srdce a smyslu

Vašemu Na Křesejně dne 6. října přímému

1829> Václavovi Křesýnskému.

Příjmení mé nepochází od německého »Grolmuss<, nébrž od slovanského krol, krolis, korol, král od káráni, téhož jména kořenů v Šlezích až podnes hojně se nachází; pročež budoucně všady per K pište Vašemu věrnému Krolmusovi. Ještě jeden spisek český v Žitavě vydaný r. 177S jsem v knihovně své nalezl a Museum obětuji.


Předchozí   Následující