Předchozí 0151 Následující
str. 141

Šak to pozná zemůáky: keré sú pěkné hladké, tož sú aj lepší než ty jamovité.

Z toho přišli na hladné roky. Co sa lidé tedorá najedli zmjaty. Choďúvalo sa nad Jubanovú nad ptanušky2S6j a vařívala sa z nich cha-mula287) a tak sa bidaéili. A to esce inde bylo horší. Šak ze Slovák lidé chodili na zhniíé zemňáky, co jich tady nechtěly ani prasata žhrať — a ty jedli. A zpoměli si aj na ,pana milosťpána' — jak bývalo v zámku plno pedynlrů a kočišů — a na Jozefa císařa, jak být na Vsetíně za sú-keníckého tovaryša a dyž odchodil, tom, co s ním tkal, nechal za stativy dukát na památku.*]

Bilo sa devět hodin.

Devět — jak by na kosíři uťáí, pravil Švirák, a chlapa s penězy nic.89)

Ja, tak, tak, přiřek stařík Janírků. Abyhme sa pobírali. Já šak od půnoci čujii každú hodinu kohúty kokohřkať,49) už ten spánek za malého ďácha287) stojí; jak má čtověk ošum křížků na zádoch, je toho co nésť. Ale tož přeca, jak nezdřímnu před půnocú, nic sa nevyspím.

A my to děíárne zas toť s Franckem taják v téj Ameryce: jak lehnem, hněď spíme, jak stanem, hned' jíme, smíl se Svirák.

A tož, co už utíkáte? Mohli sie ešče posedět, zdřžala**) jich Křúpalka.

Ja my to držíme ešče po vojensky. Pravda, Jozefe? pravil Krňa. Veť on nosit ešče aj vukle'-88) od téj doby, co přišel z vojny.

Tož sa tam vyprovoďte, vyprovoďte! volala za němá Křúpalka.

Křupala vyšel za besedářama až na náspu.

A přiďte zas na besedu! volal za němá.

Ja, šak, šak. Přiď aj ty k nám aj s Rozárú, pořečnovaťsi.

A nech otevřité chvíiu, nech, pravila Křúpaíka laťkoví, dyž sa vracáí z venku. Ghlapiska cmáňáte,289) šak by tu moh čagany věšať. Ledvá si člověk odkašle.

Ták! A tož slará Baďurka zas kuří ráno, že si lehčéj odkašle, smíl sa jí tatik.

Ešče dožínij. Dyť až tlo290) je záíté od kúra.

III.

Hopsa, starec,

přešel marec!291)

Stromy byly jak mléko a voněly po celém městě. Chrústi břňali5} kole nich a ogaři jich čásali292) četinú.293) Trávníky už byly pěkné; měly husy co čagat.294) Dyž v sobotu na svatvečér roby zametly před-naša,295) tož to bylo taják v ráji.


S8(i) plané hrušky. 287) kaše hrušková. 28') ďasa 288) šístky. 2S9) silně kou-ri'te, dýmíte. 29°) strop. 29') březen. 292) sešlehovali. 293) chvojím 29<) žráti, soukati do_ sebe. 295) místo před domem. Zpodstatnělá příslovka. Pod. síúnečno (kde slunce svítí), zástole' (za stolem). *) Pouhá povídačka, karakterisující oblíbenost tohoto Panovník a vyvyšující zároveň soukenické řemeslo. **) zdržovala.

Předchozí   Následující