Předchozí 0184 Následující
str. 174
Užitky z štěpnice, vejnosné vinice, jestiť potěšení tohoto měsíce. Září ovoce, ovčí mléko sílí, přijmi lékařství a pouštěj v tu chvíli. Skrovně užívej vína i mírnosti, citrónová šťáva brání těžkosti, z boráku, yzopu, volového jazyku prospívá plícem, srdci i žaludku.

Září měsíce ptačího vyčisť zbytky těla svého. Slunce k Váze se přiblíží, podzimek jde, léto mizí. Lékařství přijímej k uzdravení těla, i žilou pouštěni neškodí docela.

Octóber.

Tohoto měsíce začínávají se mrvy na pole vyvážeti pro ječmen k jaru, též i k vinicím, což se také celý následující čas zimní činívá, když k tomu čas postačuje.

Radost poslední měsíce října jest v celém roce při zbírce vina. Říjen radí pouštění, v lázni mytí, hroznův i moštu můžeš uskrovniti. Hlavy neměj, často v horce nechovej, ovčího mléka užívej, ředkve hledej. Žílu otevříti, lékařství bráti neškodí, můžeš v tom prospěch shledati.

Rijna měsíce hub se strez, koroptví, jiné ptactvo jez. Slunce na Štíra vstupuje, dlouhosti dnův ukracuje. Říjen dává víno, ptactvo, zvěř i husy,

za to Nejvyššímu chválu vzdáti sluší.

November.

Nyní při schod měsíce má se dříví k stavení i k palivu porážeti; když na ošitou roli mráz přijde a na to brzy dobrý sníh napadne, jest velmi dobře pro osení.

Radost člověka, dílem i zdraví v tomto měsíci se pozastaví. Listopad medu, vína i koření nebrání užívati pro zahření, hořčice, citron, jídla teplého, i jiného k zdraví užitečného. Lázně, zlé n,hy se varuj, šetř hlavy, srdce posilňuj, opravuj.

Listopad nám časy mění, protož přijmi počištění. Slunce tehdáž jde na Střelce, dne ubývá příliš prudce. Lékařství a počištění nechce pomáhati nyní, zima se k nam mocně valí, pozor na se dáti velí.

December.

Toho času obzvláštně když sníh sprchl, mají se oulové dobře uzavírati, aby včely ven nemohly, neb se nevšecky zase navrátí.

Prosinec nastal, s ním sníh, led, zima, Floře bohyni šmuk se odnímá. Prosinec zelí, mléko zapovídá, a k pouštění hbvní žilou prohlídá. Ovoce, křen, petržel sílí srdce, krotí kámen, zření v životě brzce. Víno čisté pi a jez, co zahřívá, to zdraví tvému již dobře prospívá.

Prosinec přináší zimu pi víno a jez zvěřinu, slunce jde na Kozorožce, střež od zimy svého srdce. Zima nám nastává, rok se dokonává, dej Bůh, by přestala bída a konec vzala.


Předchozí   Následující