Předchozí 0297 Následující
str. 287

kohouta v té vesnici koupí, krásně jej tkaničkami červenými přiodějí a odpoledne z krčmy s hudbou ho na náves do prostředka vsi vyvedou a vesničané z domů svých s hosty svými na podívanou na náves vyjdou. Kněz nad ním řečí, a po skončené řeči kat mu hlavu stne.

Napotom se veškeren zástup lidstva odebere u velikém veselí do krčmy, mládenci sťatého kohouta dají upéci a hudcové ho večerem společně spožívají. Po večeřadle následuje v kromě všeobecný tanec, mladí a staří vesničané tuto slavnost veselou myslí a zpěvem a tancem při hudbě skončí.

Svržení kozla z věže na den s v. Jakuba apoštola Páně v Cechách dne 23. července každého roku. Na den sv. Jakuba časně ráno mladý lid nejvíce v městečkách nejpěknějšího kozla nalezne a koupí a velmi čistě ho s červenými pentlemi přiodějí, vonnými květinami při-okrášlejí a s, hudbou ho v zástupu občanů starých a mladých ? věži chrámové vedou. Lid obecný zůstane dole před věží (s kteréž shozen býti má) státi. Mezi touto dobou tři mládenci kozla na věž po schodech vedou a z toho nejvyššího okna dolů jej shodí. Dole z očekávajícího zástupu řezníci, když na zem padne, se ho chopí a zabijí jej, kůži stáhnou, maso rozsekají a společně všickni při svačině v krčmě upečeného spožívají a napotom v zpěvu a tanci při hudbě s veselou myslí tuto kozlovou slavnost dokončí.

Chodení medvědem o mužském masopustě voutery. Masopůstní úlerek se mladý lid mužského pohlaví do hospody sejde, jednoho mladého člověka za medvěda přistrojí, hrachovinou neb slámou jej od hlavy až do paty přiodějí a s hudbou s ním mužští po domech po vsi chodí. V každém domě s ním potancují. Domácí jim všecko snesou, což jest ? jídlu a pití, a když celou ves dokola schodějí, do krčmy se naviálí, spožívají společně vše, což jim nadělíno bylo, a s pozvanými hosty při zpěvu a hudbě s dupčením a skákáním onu slavnost veselou myslí skončí.

Vyhánění a létání čarodenic před prvním květnem čili Májem neb v posledním dnu 30tém dubna před s v. Filipem a Jakubem apoštolů Páně. Posledního dne 30. měsíce dubna po klekání, večerem sejdou se skotáci, voláci, voráči a pohůnci, mladý svobodný lid s žílami, bičemi a částkami prken na náves a počnou najednou žílami práskati, prkýnky bouchati, tuto památku slavnosti oznamovati; dívky opět chlívy čistiti, před chlévy písek sypati, hnůj ratoleslmi ozdobovati; hospodyně opět komory, sednice, síně a sklepy vymetati; hospodář zase všecken neřád ze stodol, sej ???, z půd vyklízeti a t. d. kapotom se všickni sejdou, mládenci a děvčala, s suchými, ometenými pometly neb košťaty na náves a kráčejí všickni na křižovatku, to jest křížovou cestu, aneb za vesnicí na površné místo, horu neb hůrku Tamtě Zanítí oheň, v něm každý své koště neb pometlo napálí a po hoře sem a tam hořícím koštětem běhá, skáče, zpívá, vej ská a přes oheň skáče a zanícená pometla do povělří hází, což až do půlnoci trvá. Vesničané opět


Předchozí   Následující