Předchozí 0301 Následující
str. 291

šlehající (proto podplamenice) je upekou. Jedí se za tepla pomazané máslem.

Pečivo nejzajímavější nechali jsme si naposled ; jest to tak zvaná ratolest. Těsto zadělá se pouze vejci (jako na nudle), vyválí se v tenounké placky, z těch nakrájejí se dlouhé úzké pruhy, jež při jedné straně délkové rozřežou se tak, že tvoří jakési třásně 3—4 mm. široké. Takto připravené pruhy těsta navinují se na březové, dobře očištěné větévky, usmaží se v másle a vychladlé zastrkují se do sloupku, upevněného v nízké třínožce. Celek tvoří ladný stromek, ? jehož vrcholu přiváže se rudá stuha s volně splývajícími konci. (Podobnými, ovšem menšími větévkami zdobíval se někdy i prve vzpomenutý pletenec.) Ratolesti pekly se o obžinkách kolem Jičína, v »kraji«, jak my horáci říkáme; v užívání byly tam ještě asi před 25—30 roky. Sousedky a svob'odné dívky vedly náklad na ratolesti, jichž upekly 2—3. Vyšňořený průvod hoehů a dívek v čele s hudbou přešel po obci, zastavil se u správce, faráře, kantora nebo rychtáře, všude s patřičným říkáním po jedné ratolesti odevzdal a přijav peněžitou odměnu odešel; co se vytěžilo, věnovalo se na večeři a muziku. (Lhota Hlásná u Jičína ; dle vypravování pí. Hornychové v Lomnici.) Takováto ratolest, věnovaná pí. Hornychovou, zdobila Lomnickou výstavku r. 1894 pořádanou; než výstavka skončila, vzala i ratolest z větší části za své : každý chtěl jí okusiti a olupoval kousek po kousku.

V našich horách, kde hlavní plodinou a tudíž také předním pokrmem lidu jsou b a n d o r y, připravuje se velmi mnoho pečiva bramborového. Leč to by samo zabralo celou kapitolu, a proto o tom jindy.

Dětské i jiné rozmluvy.Nové lidské dokumenty. Podává @A@Augusta Šebestová.

@N@Dětské i jiné rozmluvy.Nové lidské dokumenty. Podává Augusta Šebestová.

Pětiletí:

Terko, ná jak ti židi dělajú ty macky ? — No, nalejú jich řiďulenko na kotehan a jak vyletí kúr z komína, sú upečený. — Áno a Stanislav Korčákůj povídal, že jich dělajú z múky. — Terka s opovržením: Hňup.

Benko (Benjamine), já mám Pámbičkovu verunku (slunečko) a ty ne, hra! — A ona bývá u Pámbička v noci, oni ju večír pustijú do nebíčka? — No!

Mařena Rusňákova přivádí čtyřletého Petříka a dvouletého Frantina: -toť títo dvá zloději vám kradli kvítí to bílý v zahrádce. — Frantin:


Předchozí   Následující